Nieuws within Financiën
Resultaten
-
Nederlandse universiteiten trekken in Brussel aan de bel: investeer in onderwijs & onderzoek
OnderzoekDe Europese Commissie werkt aan haar voorstel voor het nieuwe meerjarig financieel kader voor de periode 2028-2034. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft bij haar herverkiezing aangegeven onderzoek en innovatie centraal te stellen binnen de Europese economie. In een brief aan Von der Leyen spreekt Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland haar waardering uit voor deze belofte, maar waarschuwt zij haar wel dat Europa grote risico’s loopt als de nieuwe begroting onvoldoende inzet op alle facetten van onderzoek en innovatie (O&I). Annelien Bredenoord, voorzitter Erasmus Universiteit Rotterdam en EU-portefeuillehouder binnen UNL: “Europa staat geopolitiek en economisch voor gigantische uitdagingen. Als we niet vol inzetten op onderzoek en innovatie, dan verliezen we alleen maar meer terrein op landen als China en de Verenigde Staten. Tegelijkertijd is het ook een kans, want juist in tijden van crisis heeft de EU haar waarde aangetoond. Dat kan nu weer.”
-
Grote zorgen wetenschapsorganisaties over OCW-begroting
FinanciënDe Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Universiteiten van Nederland (UNL) maken zich grote zorgen over de bezuinigingen op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. 90% van de bezuinigingen op wetenschappelijk onderzoek blijven namelijk staan. Hierdoor zullen innovaties op het gebied van gezondheid, veiligheid, klimaat, leefomgeving en digitalisering uitblijven.
-
Universiteiten: Wetenschap grootste verliezer van onderwijsdeal
FinanciënWitte rook blijkt zwarte rook; er wordt nog steeds een half miljard bezuinigd op hoger onderwijs en wetenschap
De coalitiepartijen hebben met een deel van de oppositiepartijen een akkoord gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In het pakket blijft er ruim een half miljard aan bezuinigingen staan voor het hoger onderwijs en wetenschap. Afgaande op de gepresenteerde cijfers wordt er met name nog keihard bezuinigd op het wetenschappelijk onderzoek. UNL-voorzitter Caspar van den Berg: “Wetenschappelijk onderzoek is de grote verliezer van deze deal. Dat is bijzonder slecht voor de toekomst van Nederland, omdat kennis onze belangrijkste grondstof is. Het is wél goed voor onze studenten dat de langstudeerboete niet doorgaat.” -
Reactie Universiteiten van Nederland op 'definitieve bod coalitiepartijen' onderwijsbezuinigingen
FinanciënDit bod van de coalitie is nog te mager. Het is goed als de langstudeerboete van tafel zou gaan en 150 miljoen van de bezuinigingen op onderzoek en innovatie wordt teruggedraaid. Maar er wordt nog steeds een half miljard bezuinigd op hoger onderwijs, onderzoek en innovatie! Dat is en blijft bijzonder schadelijk voor de toekomst van ons land. Er is meer nodig om de schadelijke gevolgen voor de universiteiten en wetenschap, maar ook voor de regio's, economie en de Nederlandse samenleving, te voorkomen. Wij blijven herhalen: Doe het niet!
-
Burgemeesters roepen kabinet op niet te bezuinigen op hoger onderwijs
FinanciënHet Netwerk Kennissteden Nederland (NKN) uit vandaag in een open brief aan het kabinet haar grote zorgen over de ingrijpende bezuinigingen op het hoger onderwijs. Het NKN vindt de bezuinigingen slecht voor de innovatiekracht, het verdienvermogen van Nederland en de vitaliteit van de kennissteden. Lees de brief hieronder. Lees de brief hieronder.