Line-up NL_Wetenschap 2024 bekend!

Actueel

Laatst bijgewerkt op
unl logo

De planning voor het NL_Wetenschap X-account 2024 is rond! We hebben veel aanmeldingen gekregen van enthousiaste wetenschappers die ons het komende jaar een week lang meenemen.

Contact

Elke week staat er een andere wetenschapper in de spotlights. Ze vertellen over hun onderzoek en beantwoorden de vragen van de vele volgers, die NL_Wetenschap inmiddels heeft. Ook zijn ze te gast bij het radioprogramma ‘De Nacht van..’, van NTR. 

We doen er alles aan om zoveel mogelijk verschillende disciplines (alfa, bèta,gamma) een podium te geven. We zijn dan ook trots op de lijst van 2024:

WeekWetenschapperFunctieOnderzoek
1Marc BontenHoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziektenMedisch specialist en coördinator van een internationaal klinisch onderzoeksnetwerk
2Thomas MattijssenMedior onderzoeker en projectleiderOnderzoek naar de manier waarop burgers en andere actoren actief worden op het gebied van natuur, milieu en voedsel en welke initiatieven zij ontplooien of hoe hun activiteiten zich tot het beleid verhouden en hoe ze daarop reageren. 
3Charan van Krevel PhD onderzoeker en universitair docentOnderzoek naar hoe duurzame ontwikkeling van landen tot stand komt. 
4Anne PluymakersUniversitair docentLaboratoriumonderzoek naar hoe stenen breken, en wat het effect van vloeistof daarop is.
5Marco BrilUniversitair docent en onderzoekerOnderzoek gericht op de rol van taalkundige, psychologische en sociale factoren in taalverwervingsprocessen. 
6Anika SmeijersKinderartsOnderzoek naar de medische hulpverlening  aan dove en slechthorende patiënten
7Lotte WeedagePromovendusOnderzoek naar de resilience of robuustheid van het mobiele internet.
8Mariëlle WijermarsAssistant professor Onderzoek naar hoe autoritaire staten proberen om de verspreiding van informatie te beïnvloeden en te beperken. 
9Marcel VonkUniversitair docent en onderzoeker Theoretisch natuurkundige, gespecialiseerd in de mathematische fysica en doe onderzoek op het gebied van 'resurgence' 
10Marieke van WieringenDocent en onderzoekerOnderzoek naar hoe leden verzorgenden IG een stem kunnen ontwikkelen, zichtbaarder en meer gehoord kunnen worden, alsook meer erkenning van hun onmisbare werk kunnen krijgen
11Alain Dominique StarkeUniversitair docent Onderzoek naar hoe gepersonaliseerde algoritmen en bijbehorende interfaces kunnen leiden tot veranderingen in keuzes en gedrag
12Maud HensumsPostdoctoraal onderzoeker Onderzoek naar pesten op zowel basis- als middelbare scholen. 
13Yusra AbdullahiPHD-studentOnderzoek naar de ontwikkeling van zelfbeschikking in Afrika en de rol die de Verenigde Naties daarbij hebben gespeeld in de periode 1957 tot en met 1980.
14Charlotte FischArts-onderzoekerOnderzoek gericht op de preventie van eierstokkanker. 
15Stefan LipmanAssistant professor (universitair docent) Onderzoek naar gezondheidskeuzes
16Geerte SavenijeUniversitair docentOnderzoek naar het leren en doceren van geschiedenis 
17Anneke VriesPHD-kandidaatOnderzoek naar gletsjer-fjord interactie in Groenland
18Minh Hao NguyenUniversitair docentOnderzoek naar of het nemen van afstand van digitale media ook daadwerkelijk bijdraagt aan iemands welzijn en productiviteit.
19Jim van BelzenEstuariene Ecoloog & Modelleur, PhD Onderzoek naar hoe kustsystemen zullen reageren op veranderingen als gevolg van de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel. 
20Thea HilhorstHoogleraar humanitaire studies Onderzoeksterrein beslaat gemeenschappen en samenlevingen die getroffen zijn door een humanitaire ramp (zoals conflict, natuurgeweld) en hoe families, organisaties, autoriteiten en buitenlandse hulp daarmee omgaan. 
21Roy RemmeAssistant professor Environmental Biology Onderzoek naar hoe groen bijdraagt aan de grote uitdagingen van onze tijd in onze steden, en hoe we onze steden naar de toekomst toe zo kunnen inrichten dat groen aan zo veel mogelijk uitdagingen kan bijdragen, 
22Daphne VoormolenPostdoctoraal OnderzoekerMet behulp van het WiX (10-item Well-being Instrument) de bredere effecten beoordelen van gezondheids- en sociale zorginterventies, die zullen leiden tot betere besluitvorming en uiteindelijk voor een betere gezondheid. 
23Gabriël de Klerk PHD-kandidaatOnderzoek naar Latijnse inscripties, gevonden op Romeinse grafmonumenten, en analyseer wat deze monumenten ons kunnen vertellen over hoe mannelijkheid in de Romeinse tijd vormgegeven en gepresenteerd werd. 
24Savannah BoelePostdoctoral researcher Onderzoek naar hoe effecten van opvoeding (bijv. steun, controle) op het welzijn van jongeren verschillen van gezin tot gezin. 
25Sietze KuilmanPHD-studentOnderzoek naar hoe we AI (en in bredere zin technologie) beter kunnen implementeren. 
26Hannah HübnerPromovenda en docentOnderzoek gericht op de strategieën die rechters gebruiken om met hoge werkdruk om te gaan.
27Romy MeijerPromovendusOnderzoek gericht op het gedrag van het aardmagneetveld van de afgelopen 5000 jaar. 
28Sofia StolkUniversitair docentOnderzoek kijkt naar het visuele leven van het Internationaal Recht.
29Annemarie Vastenhouw-van der LindenFunding expert voor research en innovatie samenwerkingsprojecten Geeft uitleg en informatie over Research Managers & Administrators in The Netherlands (ARMA-NL). 
30Liselore TissenBuitenpromovendus en Education & Research Manager CLARIAH bij de KNAW.Onderzoek naar de impact van 3D-printen voor het kunsthistorisch veld en de morele en ethische implicaties
31Danique HeemskerkPHD-onderzoekerMet het Charge Your Brainzzz project willen we meer aandacht geven aan slaapgezondheid van tieners en de juiste tools ontwikkelen en aanbieden.
 ZOMERSTOP  
35Anne-Mieke ThiemePromovenda en docentOnderzoek naar interacties tussen (meertalige) peuters op de kinderopvang
36Matthijs van BerkelOnderzoeksgroepleiderHet ontwerpen van algoritmen die een kernfusie reactor besturen met betrekking op zowel optimalisatie van de fusie reactie en de veiligheid
37Noor van HoutPHD kandidaatOnderzoek gericht op het ontwikkelen van een soort probiotica (een goedaardige bacterie) die de huidziekte moet gaan detecteren/aanvoelen en tegelijkertijd een therapeutisch stofje zou kunnen uitscheiden met pijn verlichtende werking.
38Petri Embregts Bijzonder HoogleraarOnderzoek gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking en het optimaliseren van hun zorg en ondersteuning
39Hans VerhoefUniversitair HoofddocentEen gerandomiseerd placebo-gecontroleerd experiment uit naar het effect van ijzersuppletie en ibuprofen op het verlies van menstrueel bloedverlies, ijzerstatus, en kwaliteit van leven bij menstruerende Malawiaanse meisjes van 15-20 jaar. 
40Lynda HardmanPrinciple Researcher & Strategist; Prof. Multimedia Discourse InteractionUnderstanding neuroscience literature through investigating relationships among concepts
41Simon PolinderPostdoctoraal onderzoeker Onderzoek naar hoe religieuze leiders in Nigeria en Kenia omgaan met gewelddadig extremisme en terrorisme. 
42Kelly KlompPHD-studentPromotieonderzoek aan het verstorende effect van antibiotica op de darmbacteriën en hoe wij deze bacteriën kunnen ondersteunen bij jonge kinderen bij de Laboratory of Microbiology aan Wageningen University & Research
43Suzanne van de GroepUniversitair docentOnderzoek naar pro-sociaal gedrag van jongeren (waarom jongeren iets goeds willen doen voor een ander, zoals helpen, geven of samenwerken). 

Zoals jullie zien hebben we vanaf november nog ruimte voor nieuwe wetenschappers, dus lijkt het je leuk om de volgers te laten zien waar jij je zoal mee bezig houdt op wetenschappelijk gebied? Meld je aan:

Stuur een e-mail naar onze communicatieadviseur Claire Rutgers, rutgers@unl.nl met als onderwerp "Aanmelding NL Wetenschap 2024" en de volgende informatie:

  • Je naam en functie
  • Waar je onderzoek naar doet (liefst zo beschrijvend mogelijk)
  • Of je een alfa, béta of gamma bent
  • Bij welke instelling/organisatie/universiteit je dit doet