Europese Commissie en Britse overheid akkoord over deelname van het Verenigd Koninkrijk aan Horizon Europe

Actueel

Laatst bijgewerkt op
gebouw

Het Verenigd Koninkrijk doet weer mee aan de Europese onderzoeksprogramma’s Horizon Europe en Copernicus. Dat nieuws werd vandaag naar buiten gebracht door de Europese Commissie en de Britse overheid. Universiteiten van Nederland is erg blij met dit nieuws, omdat de Nederlandse universiteiten zeer intensief met hun Britse collega's samenwerken onder de paraplu van Horizon Europe. Dat is ook de reden dat UNL de afgelopen jaren bijdroeg aan een actieve lobby voor behoud van deelname van het VK aan Horizon Europe.

Voorwaarden Britse deelname aan Horizon Europe 
Britse onderzoekers mogen vanaf 2024 binnen de Work Programmes onder dezelfde voorwaarden als  onderzoekers uit de EU meedoen aan Horizon Europe, wat onder andere betekent dat zij ook consortia mogen leiden. Voor calls in het kader van de werkprogramma's voor 2023 zal de Europese Commissie overgangsregelingen blijven beheren en het VK zal financiering blijven verstrekken in het kader van de ‘UK Guarantee’. Copernicus is het aardobservatieprogramma van de EU en ook hieraan zal het VK weer meedoen. Instellingen uit het VK zijn al jaren belangrijke onderzoekspartners voor zowel Nederlandse als andere Europese universiteiten en met dit akkoord worden toekomstige samenwerkingen gewaarborgd.  
 

Gezamenlijk statement 
Eerder dit jaar al brachten de Nederlandse en Europese universiteiten een gezamenlijk statement naar buiten om deelname van het VK aan Horizon Europe te onderschrijven. Daarin werd de COVID-19-pandemie als voorbeeld gebruikt om aan te geven hoe belangrijk het is voor Europese, Britse en Zwitserse instellingen om samen te werken aan grote maatschappelijke uitdagingen. De gezamenlijke onderzoeksinspanningen zorgden bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van effectieve COVID-19-vaccins. De universiteiten kijken er dan ook naar uit weer actief samen te werken met Britse universiteiten binnen Horizon Europe en bij te dragen aan toekomstige mondiale uitdagingen.