Veelgestelde vragen CAO: Pensioenen

Contact

Pensioenen Hoe is mijn pensioen geregeld?

De meeste werknemers bij de Nederlandse universiteiten bouwen pensioen op bij het ABP (zie CAO art. 7.1.1). Wilt u meer weten over uw pensioen, dan kunt u het beste contact opnemen met het ABP. Of kunt u kunt ook terecht op “Mijn ABP” via www.ABP.nl.

Pensioenen Welke voorzieningen zijn er als ik op mijn pensioendatum stop met werken?

De AOW is de basispensioenvoorziening voor iedereen die de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Werknemers van de Nederlandse Universiteiten vullen dit aan met een pensioen bij het ABP. Van het ABP-keuzepensioen, kan al op 60-jarige leeftijd gebruik gemaakt worden. Werknemers kunnen er ook voor kiezen daarnaast nog een particuliere lijfrente (pensioen)verzekering af te sluiten. Om de huidige stand van uw pensioen te bekijken, kunt u contact opnemen met het ABP. U kunt ook  of u kunt terecht op "Mijn ABP" via www.ABP.nl.

Pensioenen Bouw ik pensioen op als ik ziek word?

Tijdens de eerste twee ziektejaren gaat de pensioenopbouw ongewijzigd door. Indien u volledig werkte en volledig arbeidsongeschikt bent, bouwt u na ontslag premievrij nog 50% pensioen op. Als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, is de premievrije opbouw ook gedeeltelijk. Wanneer u meer informatie wilt hebben over uw specifieke situatie, kunt u contact opnemen met het ABP. Of kunt u terecht op “Mijn ABP” via www.ABP.nl.

Pensioenen Bouw ik pensioen op als ik werkloos word?

Bij het ABP bouwt u tijdens een werkloosheidsperiode nog 37,5% pensioen op bij een volledig dienstverband. Bij een deeltijdbaan bouwt u naar rato op.