Sustainable Development Goals
Cijfers
Contact

Nederlandse universiteiten dragen via onderzoek bij aan de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals, SDG’s). Het SDG Impact Dashboard is op verzoek van Universiteiten van Nederland ontwikkeld door het Team Research Intelligence van de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit dashboard laat zien op welke doelen universiteiten zich richten en hoe zij bijdragen aan het tegengaan van armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.
Contact

Gebruik het menu aan de linkerkant van het beginscherm of de pijltjes onderaan het dashboard om de verschillende vensters te bekijken. Inzoomen is mogelijk en via het pictogram rechtsonder verschijnt het dashboard in volledige schermweergave. Klik op ‘How to use the dashboard’ voor meer uitleg over het gebruik. Het dashboard is Engelstalig.
Achtergrondinformatie
Wat zijn duurzame ontwikkelingsdoelen?
In 2015 spraken alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties (VN) zeventien doelen af om de wereld in 2030 tot een betere plek te maken. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG’s) volgen de millenniumdoelstellingen (2000–2015) op. In tegenstelling tot hun voorgangers gelden de SDG’s niet alleen voor ontwikkelingslanden, maar voor álle landen. Ze richten zich bovendien niet alleen op overheden en ze zijn verstrekkender en ambitieuzer. De doelen beogen een einde te maken aan armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Ook Nederland werkt, in binnen- en buitenland, aan het realiseren van deze doelen.
De 17 SDG’s zijn:
- Alle vormen van armoede tegengaan
- Geen honger, wel duurzame landbouw en goede voeding
- Goede gezondheid en welzijn
- Goede kwaliteit van onderwijs
- Dezelfde rechten en kansen voor mannen en vrouwen
- Schoon water en sanitaire voorzieningen en duurzaam omgaan met water
- Betaalbare duurzame energie
- Goede banen, duurzame economische groei en eerlijke verdeling van welvaart
- Duurzame industrie, innovatie en infrastructuur
- Minder ongelijkheid in een land en tussen landen
- Duurzame, veilige en veerkrachtige steden en gemeenschappen
- Verantwoorde consumptie en productie
- Klimaatverandering tegengaan
- Duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën
- Beschermde ecosystemen, bossen en biodiversiteit
- Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid
- Wereldwijde samenwerking om de doelen te bereiken
Universiteiten dragen bij aan de SDG’s door onderzoek te doen naar maatschappelijke uitdagingen en zo oplossingen dichterbij te brengen.
Het SDG Impact Dashboard, ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam, laat zien op welke doelen Nederlandse universiteiten zich richten. Het maakt op kwantitatieve wijze inzichtelijk hoe zij bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen.
Het dashboard biedt zicht op het werk van Nederlandse wetenschappers: aan welke duurzaamheidsthema’s werken zij? Worden de onderzoeksresultaten benut door beleidsmakers? Zijn de uitkomsten openbaar beschikbaar? En hoe verschillen universiteiten hierin van elkaar?
Over het onderzoek
Het dashboard laat op kwantitatieve wijze zien hoe relevant het onderzoek aan Nederlandse universiteiten is voor de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Het biedt inzicht in het werk van Nederlandse wetenschappers: aan welke duurzaamheidsthema’s werken zij? Wordt hun onderzoek benut door beleidsmakers? Zijn de resultaten openbaar beschikbaar? En hoe verschillen universiteiten hierin van elkaar?
De gegevens hebben betrekking op alle universiteiten binnen het UNL-verband, met uitzondering van de Universiteit voor Humanistiek, en beslaan de periode 2015–2023.
Waar mogelijk is gebruikgemaakt van data uit OpenAlex, een vrij toegankelijke bron voor metadata over wetenschappelijke publicaties. Voor informatie over beleidscitaties is gebruikgemaakt van gegevens van Altmetric.
Bron
Bron: Team Research Intelligence, Vrije Universiteit Amsterdam, in opdracht van Universiteiten van Nederland
Publicatiedatum: 26 juni 2025