Ruud Deijkers

Beleidsadviseur

Sinds februari 2024 werk ik voor Universiteiten van Nederland. Als beleidsadviseur draag ik bij aan het vergroten van kennis over de universitaire sector. Dat doe ik in de eerste plaats door het verzamelen, analyseren en verspreiden van juiste informatie over universiteiten. Denk hierbij aan gegevens over internationale studenten, studierendement, arbeidsmarkt en personeel. Deze tak van sport wordt ook wel institutional research genoemd.

Daarnaast bied ik journalisten, politici en het grote publiek helder inzicht in belangrijke onderwerpen die in de sector spelen. Dat doe ik onder meer door feiten en cijfers in de juiste context te plaatsen en over te brengen in verhalen die voor een breed publiek te begrijpen zijn. De combinatie van onderzoek, verhalen vertellen en samenwerken met (ervarings)deskundigen maakt mijn werk interessant.

Hiervoor werkte ik vijftien jaar als journalist en onderzoeker voor opinieweekblad EW (voorheen weekblad Elsevier). Van 2018 tot en met 2023 coördineerde ik daar de onderzoeksredactie: EW Research. Eerder werkte ik onder meer als sociaalwetenschappelijk onderzoeker voor I&O Research en aan het project ‘BZ Lerende Organisatie’ op het ministerie van Buitenlandse Zaken.