Babs van den Bergh

Directeur

Voor mij komt bij UNL bijna alles wat ik belangrijk vind samen: onze steengoede universiteiten en het bestuur van ons drassige land. De universiteiten met hun onderwijs aan jonge mensen, wetenschappelijke methodiek, (soms waanzinnige) uitvindingen en verrassende inzichten. In een dicht bevolkte, hoogontwikkelde delta, waar onze democratie is gebaseerd op watermanagement en onze cultuur op het wetenschappelijke wereldbeeld. Als je als samenleving nou ergens je kaarten op moet inzetten om grote crises het hoofd te bieden (nu dus), dan zijn het de universiteiten. Hun belangen dienen in Brussel en Den Haag vind ik een eer, belangrijk en ontzettend leuk. Want niet gemakkelijk.

UNL heeft te maken met de hectiek van de politiek, de gestage processen van beleid, een divers netwerk aan stakeholders en 14+ zeer professionele leden. Dat betekent: nooit een saai moment, besluitvorming inrichten, snel maar wijs afwegen, vlammend overtuigen en verbinden - door openheid en betrouwbaarheid. Gelukkig zit het UNL-bureau boordevol toegewijde, slimme, creatieve en vrolijke medewerkers die bij elkaar beschikken over veel expertise en een breed scala aan competenties. Die probeer ik zo goed mogelijk te leiden zodat zij tot bloei komen, en daar heb ik ontzettend veel plezier in.


Hiervoor werkte ik bij de Universiteiten van Amsterdam en Utrecht, bij het Ministerie van OCW als directeur Onderzoek- en Wetenschapsbeleid en bij de Adviesraad van Wetenschap, Technologie en Innovatie. Wat ik geleerd heb in mijn studie Filosofie aan kritisch redeneren en het analyseren en produceren van teksten vormt nog steeds de basis voor mijn werk.