Minister bevestigt: Toets Anderstalig Onderwijs voor bestaande opleidingen gaat uit de WIB

Actueel

Laatst bijgewerkt op
vakantiefoto caspar van den berg

In een vandaag verschenen Kamerbrief geeft demissionair Bruins aan dat hij de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) voor het bestaande opleidingsaanbod uit het wetsvoorstel Internationalisering in Balans (WIB) gaat halen. In plaats daarvan omarmt de minister het zelfregieplan van universiteiten om internationalisering in balans te brengen, zoals ook een ruime Kamermeerderheid wenste in de motie Krul c.s. UNL-voorzitter Caspar van den Berg: “Het is zeer goed nieuws voor universiteiten en voor Nederland dat het wetsvoorstel wordt aangepast. De TAO zou funest geweest zijn voor ons onderwijs, de arbeidsmarkt en de vitaliteit van grens- en krimpregio’s.”

In de Kamerbrief geeft de minister aan hoe hij omgaat met de moties die zijn ingediend over de WIB, waaronder de motie van Krul c.s. die de minister verzoekt om de TAO op het bestaande aanbod te laten vallen. Hoewel de minister de motie heeft ontraden, gaat hij de motie nu uitvoeren en de WIB aanpassen. Hij geeft daarbij enkele randvoorwaarden aan: zo moet bijvoorbeeld worden geïnventariseerd welke bestaande opleidingen anderstalig zijn volgens de definitie uit de WIB. De minister geeft aan dat hij verwacht eind 2025 de nota van wijziging van de WIB naar de Kamer te sturen. 

Verdere daling instroom internationale studenten verwacht, groei in techniek

De verwachting is dat voor het derde jaar op rij de instroom van internationale studenten op universiteiten zal dalen. Dat blijkt uit de aanmeldcijfers het komende collegejaar. De aanmeldingen van studenten uit de Europese Economische Regio (EER) liggen op dit moment 4,5 procent lager dan vorig jaar, en zelfs 11 procent lager dan 2023-2024. Voor alle internationale studenten liggen de aanmeldingen 3,0 procent lager dan vorig jaar. De daling van internationale studenten is met name te zien in de sectoren Taal en Cultuur 
(-28,5 procent), Recht (-25,0 procent), Natuur (-12,5 procent), Gedrag & Maatschappij (-16 procent) en Economie (-4,0 procent). In de sector Techniek (+26 procent) is juist groei te zien. In 2023-2024 stroomden er in totaal 18.500 internationale studenten in bij een universitaire bacheloropleiding.

Van den Berg: “Deze cijfers laten zien dat de universiteiten dankzij de genomen maatregelen steeds meer grip krijgen op de instroom van internationale studenten. Maar we zien ook dat het imago van Nederland als aantrekkelijke plek om te werken en studeren veel schade heeft opgelopen. Het is daarom essentieel dat Nederland een talentstrategie maakt, zodat we talent ontwikkelen, aantrekken en behouden, ook vanuit het buitenland. Ons zelfregieplan sluit hierop aan door in te zetten op strategische groei. We zorgen dat het aantal internationale studenten gericht wordt teruggebracht, zodat we ruimte houden om te groeien in sectoren waar we juist meer studenten nodig hebben.”

Begin november zijn de voorlopige instroomcijfers bekend. Dan blijkt hoeveel Nederlandse en internationale studenten in studiejaar '25-'26 begonnen zijn aan een opleiding.