Caspar van den Berg nieuwe voorzitter Universiteiten van Nederland

Actueel

Laatst bijgewerkt op
Caspar van den Berg

Caspar van den Berg wordt de nieuwe voorzitter van Universiteiten van Nederland (UNL). Hij volgt per 1 juni interim-voorzitter Jouke de Vries op, die de vereniging na het vertrek van Pieter Duisenberg leidde. Van den Berg is op dit moment decaan en hoogleraar bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en wordt benoemd voor een periode van vier jaar.

“Ik ken Van den Berg als een uitstekend bestuurder en briljant bestuurskundige. Zijn bestuurlijke en politieke ervaring, en zijn staat van dienst in de wetenschap, maken hem de ideale nieuwe voorzitter van Universiteiten van Nederland.” Aldus interim-voorzitter De Vries. “Het zijn uitdagende tijden voor universiteiten, die vragen om een nauwe samenwerking binnen UNL. Met zijn achtergrond en energie is Van den Berg de juiste persoon om de universiteiten samen te brengen om zich gezamenlijk in te zetten voor Nederland als kennisland.” 

Over zijn benoeming zegt Van den Berg: “De Nederlandse universiteiten spelen een onmisbare rol in de Nederlandse samenleving en economie. Er speelt veel; Ik vind het een eer om te blijven werken aan de juiste randvoorwaarden voor onderwijs en onderzoek in Nederland. Dat kunnen we doen door samen eendrachtig op te trekken en zelf de regie te pakken. Ik verheug me om als UNL-voorzitter de onderlinge samenwerking te bestendigen en verder te versterken.”

Van den Berg vervolgt: “Op de universiteiten barst het van het talent, nieuwsgierigheid en creativiteit, van eigen bodem en van over de grens. Dat is al eeuwenlang zo en is de essentie van de universiteit. Als voorzitter zet ik mij ervoor in dat universiteiten een vrije, veilige en stimulerende omgeving voor iedereen zijn.” 

Meer over Caspar van den Berg

Sinds 2017 is Caspar van den Berg (Angerlo, 1980) hoogleraar Global and Local Governance en sinds februari 2023 decaan van de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In 2021 werd hij, naast zijn hoofdaanstelling bij de RUG, voor een dag per week benoemd als bijzonder hoogleraar Transities in de publieke sector aan de Universiteit Leiden, vanwege het CAOP. Van den Berg studeerde aan het University College Utrecht, behaalde zijn master aan de London School of Economics and politics en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Ook is Van den Berg sinds 2022 lid van de Eerste Kamer. Naast zijn UNL-voorzitterschap blijft hij verbonden aan de Universiteit Leiden, honorair hoogleraar aan de RUG en Eerste Kamerlid voor de VVD. In de Eerste Kamer stapt hij uit de Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Tussen 2019 en 2022 was hij lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur. 

 

Foto: Rijksuniversiteit Groningen