Universiteiten en werknemersorganisaties bereiken akkoord over nieuwe cao

Actueel

Laatst bijgewerkt op
Cao Nederlandse universiteiten

Loonstijging van 2% en 100 euro bruto per maand, fonds voor inzetbaarheid medewerkers en inzet op gelijke beloning vrouwen en mannen

Universiteiten van Nederland (UNL) heeft met de werknemersorganisaties een onderhandelingsresultaat bereikt over de cao Nederlandse universiteiten, met een looptijd van een jaar. In dit akkoord is per 1 juli 2025 een structurele loonstijging van 2% afgesproken, met daarbovenop honderd euro bruto per maand. Medewerkers in lagere schalen profiteren hier dus meer van dan medewerkers in hogere schalen. Gemiddeld komt dit neer op een loonstijging van 4,2%. Ook krijgen alle werknemers eenmalig 350 euro bruto. Verder komt er in totaal 45 miljoen euro beschikbaar om per universiteit een fonds in te richten voor scholing en ontwikkeling, om de inzetbaarheid en mobiliteit van medewerkers te vergroten in het kader van reorganisaties. Margot van der Starre, vicevoorzitter van de Universiteit Utrecht en delegatieleider namens UNL: “De enorme bezuinigingen van het huidige kabinet hakken erin bij universiteiten. Met dit akkoord bieden we een verantwoorde loonstijging en zorgen we ervoor dat we medewerkers in deze lastige tijd goed kunnen ondersteunen.”

De universitaire sector staat steeds meer onder druk. Nederland haalt al jaren niet de doelstelling om 3% van het BBP te investeren in onderzoek en innovatie. De bezuinigingen van het Kabinet Schoof van een half miljard op het hoger onderwijs hebben ertoe geleid dat alle universiteiten stevig moeten bezuinigen en dat er op meerdere plekken al reorganisaties zijn aangekondigd. Hierom hebben de universiteiten en werknemersorganisaties besloten om niet de volledige loonruimte in te zetten voor loonsverhoging, maar ook een deel van het geld in te zetten voor mobiliteit en ontwikkeling van werknemers. Een ander speerpunt van deze cao is de gelijke beloning voor vrouwen en mannen. De cao-partijen gaan de (mogelijke) beloningsverschillen inzichtelijk maken en waar nodig maatregelen nemen.

‘Employability Fonds’

De cao-partijen spreken af dat er eenmalig 45 miljoen euro beschikbaar komt voor de inrichting van een driejarig Fonds om de employability te bevorderen. Dit houdt in dat elke universiteit geld beschikbaar krijgt om werknemers te ondersteunen bij hun professionele ontwikkeling en loopbaanmobiliteit in tijden van bezuinigingen en reorganisaties. Hierdoor zijn werknemers wendbaarder op de arbeidsmarkt en kunnen ze, als hun functie onder druk staat, beter begeleid worden naar werk binnen of buiten de academie. Elke universiteit richt een eigen fonds in, in overleg met haar werknemers uit het Lokaal Overleg.

Sociale veiligheid 

De cao-partijen willen de sociale veiligheid verbeteren. In de vorige cao’s zijn hier al afspraken over gemaakt, maar de universiteiten willen een volgende stap zetten. Daarom gaan de cao-partijen aan de hand van het KNAW-rapport van de commissie Ellemers analyseren hoe de sociale veiligheid kan worden verbeterd. In het bijzonder wordt er gekeken naar selectieprocedures en opleidingen voor leidinggevenden.

Voor het volledige onderhandelingsresultaat, met alle afspraken, zie deze link.

 

Onderhandelingsresultaat cao-NU

Onderhandelingsresultaat cao-NU.pdf

Publicatie