Samen bouwen aan ’s werelds sterkste MRI-scanner

Radboud Universiteit

Goede digitale leer- en hulpmiddelen en ICT vormen een belangrijke voorwaarde om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Tot voor kort was er echter geen duidelijke plek voor onderzoek naar het gebruik van AI in het basis- en voortgezet onderwijs. Het Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI), gevestigd aan de Radboud Universiteit, voorziet sinds vorig najaar in die behoefte. “Een gerichte en doordachte inzet van intelligente technologie biedt kansen om de kwaliteit en snelheid van innovatie in het onderwijs te verhogen”, stelt Inge Molenaar, wetenschappelijk directeur van NOLAI. Binnen NOLAI werken scholen, wetenschappers en het bedrijfsleven samen om de potentie van AI als aanjager van vernieuwing te benutten.

“Een gerichte en doordachte inzet van intelligente technologie biedt kansen om de kwaliteit en snelheid van innovatie in het onderwijs te verhogen.”

Waar NOLAI verschillende partijen samenbrengt om bij te dragen aan beter onderwijs, werken zeven partners, aangevoerd door het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, samen aan een revolutionair medisch instrument: de eerste MRI-scanner ter wereld met een magneetsterkte van 14 Tesla,(externe link, opent in nieuw venster) geschikt voor onderzoek bij mensen. Anja van der Kolk, neuroradioloog/arts-onderzoeker bij Radboudumc:”Met de nieuwe MRI-scanner kunnen we zonder te snijden in mensen heel gedetailleerd kijken naar wat er gebeurt met de hersenen wanneer ze ziek worden, zelfs al in een vroege fase. Hierdoor hopen we nieuwe opties te vinden voor behandeling, en misschien zelfs preventie.” Organisaties als Amsterdam UMC, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Spinoza Centre for Neuroimaging werken mee aan de scanner die komt te staan op het terrein van het Radboudumc, maar beschikbaar zal zijn voor alle wetenschappers in Nederland. “Met deze nieuwe gevoelige scanner willen we nieuwe onderzoeksgebieden mogelijk maken voor de hele wetenschappelijke gemeenschap”, vertelt David Norris, projectleider en hoogleraar MRI-technieken aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit. 

Meer verhalen van Radboud Universiteit