Print
 
 

Wetenschap voor iedereen!

18-04-2018

 

De VSNU blogt! Door middel van korte verslagen bieden we een inkijkje in de werkzaamheden van de Vereniging van Universiteiten. Deze week het woord aan onze beleidsadviseur Nassim Abba. Hij schrijft over het VSNU-bezoek aan de opnames van de Universiteit van Nederland. 

 

De Universiteit van Nederland, wie kent het niet? Op dit online platform geven Nederlandse wetenschappers colleges die je gratis terug kunt kijken. Op 2 april bezocht de VSNU een opname van vijf colleges om een kijkje te nemen in de onderszoekskeuken van onze universiteiten. Hoe beleeft het publiek de colleges? Wat voor mensen komen eropaf?


In hartje Amsterdam bij AIR werden wij ontvangen door Roel Bellinga, directeur van de Universiteit van Nederland. Onder zijn begeleiding kregen wij tijdens de opnames een kijkje achter de schermen. Het verraste mij om te zien hoeveel er komt kijken bij zulke opnames. Van het voorbereiden van de wetenschappers tot de technische doorloop, alles moet kloppen voor het grote moment. Tijdens zo’n avond krijgen vijf wetenschappers elk een kwartier om hun college te presenteren voor een live publiek. 

 

Let the show begin
Op 2 april stonden de colleges in het teken van ‘Identiteit’. Geheel vanuit hun eigen wetenschapsdiscipline en specialisatie gaven de vijf wetenschappers ieder een college over één van de aspecten van identiteit. Zo zoomde o.a. dr. Femke Kok (Open Universiteit), vanuit filosofisch perspectief, op de virtuele wereld en hoe dat onze identiteit beïnvloedt. Ook kregen we van dr. Glynis Bogaard (Maastricht University) een les over hoe je, vanuit de psychologie, beter leugens kan detecteren bij mensen. Daarna ging antropoloog dr. Ico Maly (Tilburg University) in op diversiteit en hoe dat in relatie staat tot het individu. 


Nou heb ik zelf tijdens mijn studie mijn portie cultural studies colleges mogen ervaren, dus ik wist enigszins hoe ingewikkeld het onderwerp ‘identiteit’ kan zijn. Maar toch slaagden alle sprekers erin om op eenvoudige en vermakelijke wijze, ingewikkelde materie te behandelen en uit te leggen. Wat ook opviel was de diversiteit van het publiek. Mensen van jong tot oud waren aanwezig in de zaal en genoten zichtbaar van de verschillende colleges. Het verbaasde me dan ook niet om te horen dat de colleges van de Universiteit van Nederland meer dan 40 miljoen keer zijn bekeken. 

 

Online hoorcolleges van Einstein? 
Het blijft mooi om te zien hoe kennis steeds toegankelijker wordt voor iedereen. Waar eerdere generaties bibliotheken moesten bezoeken om in hun vrije tijd kennis op te doen, zijn er nu talloze en verschillende mogelijkheden om jezelf te voorzien van wetenschappelijke informatie. Kun je het je voorstellen? Het is begin 20e eeuw en je kunt heel eenvoudig hoorcolleges van Albert Einstein, Marx en Popper bekijken op het internet, beschikbaar voor iedereen. Nog niet zo lang geleden waren de lezingen en colleges van onze wetenschappers alleen voorbestemd voor een kleine groep mensen in onze samenleving. Mede dankzij initiatieven zoals de Universiteit van Nederland is dit aan het veranderen. Wetenschappelijke kennis en informatie wordt steeds toegankelijker en dat is maar goed ook!
 

Auteur