Print
 
 

Verruim je blik op de Brightlands Campus met de VSNU & Maastricht University

28-01-2020

De VSNU blogt! Door middel van korte verslagen bieden we een inkijkje in de werkzaamheden van de Vereniging van Universiteiten. Deze week het woord aan onze beleidsadviseurs Nassim Abba en Wesley Boer. Zij organiseerden samen met Universiteit Maastricht (UM) de conferentie: Grenzeloos onderwijs als motor van de regio.

 

“De universiteit is niet alleen de motor van de regio, maar hier zelfs de verlossing. In zo’n internationale regio is een internationale universiteit cruciaal voor de economie.” (Joost van den Akker)

 

Op donderdag 16 januari is het eindelijk zover: de conferentie Internationalisering op de prachtige Brightlands Campus in Venlo. Het is volledig gericht op samenwerking en hier ervaar je met eigen ogen wat de impact kan zijn van internationalisering.

 

Het kan beginnen!

Op 16 januari begon de dag in de vroege ochtend op station Venlo. Onze collega met Venlose-roots Sofie haalde ons daar op in een knusse Toyota Aygo. Na een kwartier en slechts één keer een afslag gemist te hebben kwamen we aan op de campus. Tijd voor de gebruikelijke technische checks en briefings. Wie zorgt voor de aanmeldingen? Is de catering in orde? Doen de microfoons het? Snel zetten wij samen de bordjes op de juiste plaats. Alles moet om 10:30 tiptop in orde zijn, want dan arriveert de eerste pendelbus met gasten.

 

Na een introductie door onze moderatoren Willemijn Dicke (VSNU) en Judith Kamalski (UM) worden wij allen welkom geheten door de voorzitter van de Universiteit Maastricht Martin Paul en door Saskia Goetgeluk, de directeur van Brightlands Campus Greenport Venlo. Zij vertellen ons over het idee achter de internationale campus; Hoe de campus samenwerking tussen kennisinstituten, overheden en ondernemers faciliteert en bevordert. Hoe de campus over grenzen heen kijkt en daarmee werkgelegenheid en kansen biedt voor de regio.

 

Omdat de Universiteit Maastricht sinds 2019 lid is van een European Universities netwerk, kan dit onderwerp natuurlijk niet ontbreken. Samen met een panel verkennen we het initiatief van de Europese Unie voor het bevorderen van samenwerkingen tussen Europese universiteiten.

 

Deelsessies

Na de plenaire opening is het tijd voor een korte pauze. Met koffie en vlaai in de maag verplaatsen de deelnemers zich langzaam naar een van de vier deelsessies. Op interactieve wijze vinden overal op de campus verschillende workshops plaats. Zo organiseren studenten en het nationaal agentschap Erasmus+ een sessie over inclusief internationaliseren en praten het ministerie van EZK en universiteiten samen over een talent strategie voor Nederland.

 

Afsluiting

Na de lunch keren de deelnemers terug naar de plenaire zaal voor de afsluiting. Joost van den Akker, gedeputeerde Economie, Onderwijs en Sport voor de provincie Limburg trapt af door aan te geven hoe belangrijk kennisinstellingen zijn bij het behouden van internationaal talent voor de regio. Het is tijd dat we de discussie over talent gaan voeren zonder onze ogen te sluiten voor discussies over de voertaal op universiteiten.

Na een terugblik van VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg is het tijd voor de netwerkborrel. Als organisatoren zijn wij meer dan tevreden over het verloop en verlaten wij uiteraard als laatste de campus in dezelfde knusse Toyota Aygo!

Veel dank aan alle deelnemers voor de inspiratie en positieve energie!

Nassim Abba en Wesley Boer

 

Voor indrukken van de conferentie: