Print
 
 

Onderwijsfestival 2018

 

Op 24 mei 2018 waren bijna 400 enthousiaste docenten en beleidsmakers van universiteiten bijeen op het VSNU Onderwijsfestival. Wageningen University & Research (WUR) was dit jaar gastheer van het festival. Naast een inspirerend plenair programma, wisselden zij in 30 workshops, 3 debatten en de festivalmarkt met 23 stands uit over de nieuwste, universitaire onderwijsinnovaties.

 

Docentprofessionalisering

In een high-tech collegezaal werd de dag geopend met de presentatie en video over het VSNU-rapport ‘Professionalisering van docenten aan de universiteit: De BKO en daarna(ast)’ (Engelse versie). Uit het rapport blijkt dat de basiskwalificatie onderwijs (BKO) goed werkt én dat universiteiten werken aan docentprofessionalisering voor, naast en na de BKO.

 

Tijdens de eerste key note ging Ruth Graham dieper in op de waardering en beloning van academisch onderwijs. Zij presenteerde de resultaten van een vierjarig, internationaal project resulterend in het ‘Career framework for university teaching’.

 

Uitwisseling

In drie verschillende workshopsessies gingen de aanwezigen nader met elkaar in gesprek. Dit deden zij in een breed scala aan workshops, en/of tijdens het kruisen van de verbale degens tijdens debatten over toekomstige uitdagingen. Daarnaast bood de lunch parallel een levendige festivalmarkt met stands van alle universiteiten.

 

Digitale onderwijsinnovaties

In het tweede deel van het programma lag de focus op digitale onderwijsinnovaties. Zo vertelde rector magnificus van de WUR Arthur Mol over het Versnellingsplan voor onderwijsinnovatie met ICT. Een plan van zowel de VSNU, als de Vereniging Hogescholen en SURF. Als lid van de stuurgroep Versnellingsplan nam Arthur Mol de zaal mee in het belang van samen snelheid maken en samen innoveren.

De tweede keynote Farshida Zafar prikkelde de zaal met concrete digitale innovaties die zij nu al gebruikt op de Erasmus Universiteit. ‘Lef’ was het sleutelwoord in haar presentatie. Een verhaal dat zij illustreerde door een live demonstratie van Virtual Reality.

 

Nagenieten?

  • Bekijk de foto’s van het festival;
  • Speel de feestelijke aftermovie af;
  • En, beluister het plenaire programma via TXTradio
  • En, tot slot, lees de blog over het festival geschreven door de organisatie.

 

 

 

#Onderwijsfestival

 

Sprekers:

 

Pieter Duisenberg
Voorzitter Vereniging van Universiteiten
 
Ruth Graham
Higher education consultant, leider van het internationale project ‘Recognising and rewarding teaching achievement in higher education’
 
Arthur Mol
Rector Wageningen University & Research
 
Farshida Zafar
Projectleider Online onderwijs & innovatie EUR & docent Erasmus School of Law
 
Dagvoorzitter: Rogier Elshout