Print
 
 

Opening academisch jaar 2018-2019

Maandag 3 september vormde het startschot van het nieuwe academisch jaar. Bekijk hieronder de programma's van de universiteiten:

 

Leden van de VSNU

 

Tilburg University

Hoe kunnen studenten het meeste halen uit hun opleiding en studietijd? En hoe kan Tilburg University dit faciliteren? Hoe kan de politiek hieraan bijdragen? Denk samen met ons na over deze vragen tijdens de Opening Academisch Jaar 2018. Op maandag 3 september vindt de officiële opening van het nieuwe academisch jaar plaats in het nieuwe onderwijs- en zelfstudiecentrum, CUBE. Wij zijn verheugd te melden dat Ingrid van Engelshoven (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) dit jaar op Tilburg University aanwezig zal zijn. Klik hier voor meer informatie.

 

Erasmus University Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam bestaat 105 jaar. Dit 21ste lustrum staat in het teken van ‘Science Meets City: Samen kennis maken’. Het feestelijk programma start bij de opening van het academisch jaar op 3 september, 2018. Tijdens de opening zal collegevoorzitter Kristel Baele het thema belichten vanuit het perspectief van de strategie van de universiteit voor de komende jaren. Gastspreker Natalia Goncharova geeft haar visie op het belang van masculiene en feminiene waarden in de economie en de wetenschap. Klik hier voor meer informatie.

 

Open Universiteit

Op maandag 3 september 2018 vindt online de opening academisch jaar van de Open Universiteit plaats. Ter gelegenheid daarvan is een korte video gemaakt waarin rector magnificus prof. mr. Anja Oskamp in gesprek is met prof. dr. Paul Kirschner, universiteitshoogleraar en hoogleraar onderwijspsychologie. Onderwerp van hun gesprek is hoe we inzichten uit wetenschappelijk onderzoek kunnen gebruiken voor de verbetering van het onderwijs. De video van de opening academisch jaar 2018 staat 3 september 2018 online en is dan te volgen en later terug te kijken.
 

Technische Universiteit Eindhoven

Op maandag 3 september, van 16.00 uur tot 17.00 uur ben je van harte welkom op het Academisch Jaar 2018 met ons te openen. De Opening Academisch Jaar vindt plaats in de Blauwe Zaal van het Auditorium op de TU/e-campus. Sprekers zijn rector magnificus Frank Baaijens, voorzitter van het college van bestuur Jan Mengelers en EU Director-General Robert-Jan Smits. Het programma start om 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Aansluitend vindt er een receptie plaats in de Senaatszaal. Ben je niet in staat om aanwezig te zijn, dan kun je de ceremonie volgen via een livestream. Klik hier voor meer informatie.

 

Vrije Universiteit Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam is in de geglobaliseerde en digitale wereld een inspirerende omgeving voor mensen die zelfbewust persoonlijke en digitale verbinding zoeken en de kansen van de ‘Connected World’ benutten. Maar hoe kan het dat eenzaamheid en fake news in zo’n wereld grote thema’s worden? Bij de opening spreken we met elkaar over Creating Bright Communities waarin we succesvol samenleven en met elkaar de toekomst vormgeven. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, neemt je mee in de uitdagingen voor studenten, overheid en universiteit in de Connected World. Mirjam van Praag houdt haar eerste openingsrede over de VU in een Connected World. In een talkshow daagt VU-alumna en politica Tanja Jadnanansing je uit om na te denken over de kansen en de keerzijdes van Bright Communities. De Amsterdamse band KOFFIE, bekend van hun virtuoze improvisaties en vermaarde afrobeat-grooves, gaat er een feestje van maken. Klik hier voor meer informatie.

 

Leiden Universiteit

Tijdens de officiële opening van het academisch jaar 2018-2019 spreekt Jaap de Hoop Scheffer over Europa en de toekomst van ons continent in een woelige, onvoorspelbare wereld. Dat doet hij in een lezing én een gesprek met Imane Maghrani, die World Politics and Global Justice studeerde aan onze universiteit. Ook wordt tijdens de plechtigheid de LUS Onderwijsprijs voor de meest getalenteerde docent en de Mr. K.J. Cath-prijs voor de beste ambassadeur(s)  van de Universiteit uitgereikt Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Utrecht Universiteit

Op 3 september viert de Universiteit Utrecht de Opening van het Academisch Jaar feestelijk in de Domkerk. De viering staat in het teken van vitaliteit van de universiteit en haar medewerkers en studenten. Ook reikt de rector de studentenprijzen uit. De vitaliteit van de universiteit hangt af die van onze studenten en medewerkers. Hoe geven we bevlogenheid ruim baan in een competitieve globaliserende sector, terwijl budgetten onder druk staan? Hoe zorgen we ervoor dat we een universiteit blijven waar talent zich graag mee wil verbinden? Klik hier voor meer informatie.

 

Radboud Universiteit

Schrijver en Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp is gastspreker tijdens de opening van het academisch jaar. De opening van het academisch jaar is de ontmoetingsplek voor alle medewerkers, studenten en vrienden van de Radboud Universiteit. Het thema van deze opening is: nieuwsgierigheid. Klik hier voor meer informatie.

 

Universiteit van Amsterdam

Op een koude januaridag in 1632 opent Gerardus Vossius met zijn oratie 'De historiae utilitate' (een voorloper van) de Universiteit van Amsterdam. De dag erna spreekt Caspar Barlaeus in een legendarisch geworden rede lovend over de stadsbestuurders. De nauwe relatie tussen de UvA en de stad Amsterdam blijft lang bestaan. Hoe is dat anno 2018? Wat kunnen wetenschappers en beleidsmakers voor elkaar betekenen? Deze vragen staan centraal tijdens de opening van het academisch jaar 2018-2019. De opening vindt plaats op maandag 3 september in de Aula, Singel 411. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Wageningen University & Research

Wageningen University & Research viert de opening van het academische jaar altijd in stijl. Vermaarde wetenschappers, kunstenaars, schrijvers of opinionleaders geven hun visie over huidige kwesties op het gebied van voedsel, gezondheid en milieu. Traditiegetrouw reflecteren ook jonge Wageningse wetenschappers op het thema. Minister-president Mark Rutte houdt ook een toespraak bij de opening van het nieuwe academisch jaar. Ook eurocommissaris Phil Hogan (met onder meer landbouw in zijn portefeuille) zal spreken.Het evenement is voor iedereen toegankelijk. Klik hier voor meer informatie.

 

Maastricht University

Op maandag 3 september 2018 viert de Universiteit Maastricht de opening van het academisch jaar 2018/19. Deze opening staat in het teken van de verantwoordelijkheid die universiteiten dragen voor duurzame ontwikkeling. Duurzaamheid gaat over het behouden van grondstoffen voor de lange termijn – of het nu gaat om het milieu, middelen, of mensen. De Universiteit Maastricht wil onderwijs geven, onderzoek doen en duurzaam zijn in de breedste zin van het woord. In onze Duurzaamheidsvisie 2030 hebben we dan ook afgesproken om duurzaamheid in al onze besluitvorming mee te nemen. Klik hier voor meer informatie.

 

Twente University

De Opening van het Academisch Jaar is dé ontmoetingsbijeenkomst voor studenten, wetenschappers, medewerkers en partners van de universiteit ter inspiratie voor het nieuwe collegejaar. Highlights: een bijdrage van studenten, de uitreiking van de onderwijsprijzen en afstudeerprijzen in een frisse muzikale omlijsting. Gastspreker is dit jaar Annemieke Nijhof, CEO van ingenieursbureau Tauw, alumna en ambassadeur van de Universiteit Twente en in 2015 verkozen tot ‘Topvrouw van het Jaar’. De Universiteit Twente en Tauw vinden elkaar in de aanpak van maatschappelijke uitdagingen: een combinatie van technologie en aandacht voor de menselijke maat. De gehele plechtigheid zal in het Engels plaatsvinden. Klik hier voor meer informatie.

 

TUDelft

Superheroes live in a world where the impossible is possible: they can fly, have super strength and super senses. It’s all very science fiction… or is it? In fact, technology has the potential to make us into super humans, and scientists inspired by superhero fiction are making it happen. Our students are superheroes in their own way. They break world records, take on special projects benefitting society, start-up companies; all while getting a first-class education. Sounds great! Klik hier voor meer informatie.

 

Rijksuniversiteit Groningen

The official opening of the academic year 2018-2019 will take place on Monday 3 September from 4 to 5.30 p.m. The ceremony will be conducted in English. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Overige publiek gefinancieerde universiteiten

 

De Universiteit voor Humanistiek

De Universiteit voor Humanistiek opent op maandag 3 september het nieuwe academische jaar met een feestelijke bijeenkomst over vorming in het onderwijs. Gastspreker is Arie Slob, minister voor basis- en voortgezet onderwijs en media, die bezig is met een wetsvoorstel over een nadere invulling van burgerschapsonderwijs. Onderwijs is meer dan kennisoverdracht alleen, het draagt ook bij aan de persoonlijke, morele en politieke vorming van leerlingen. Alleen wordt er over doelen en gewenste praktijken van deze vorming verschillend gedacht. Zo verwacht de overheid van scholen dat zij hun leerlingen de waarden van onze democratie en rechtsstaat bijbrengen. Maar wat betekent dit in de praktijk voor scholen? Wat moet, mag en kan hun bijdrage zijn? Klik hier voor meer informatie.