Universiteiten

tonen diversiteit

In 2015 laten de universiteiten op allerlei manieren weer de kracht van diversiteit en hun verbondenheid met de samenleving zien. Ook als gezamenlijke universiteiten, bijvoorbeeld via de U-meet’s, openbare publieksevenementen rondom het Weekend van de Wetenschap, waarin wetenschappers zich buigen over relevante maatschappelijke thema’s. Dit keer staat het onderwerp licht centraal. En tijdens de traditionele opening van het academisch jaar, met motto’s als ‘Dare to Dream’ en ‘Rethinking the University’ kijkt de samenleving mee.

Trending Topic bij opening academisch jaar

Op 31 augustus en 1 september openen de universiteiten het nieuwe academisch jaar.

Met thema’s als ‘Dare to Dream’ en ‘ReThinking the University’ worden uiteenlopende onderwerpen belicht. Dit gebeurt door sprekers als minister Bussemaker, KNAW-president José van Dijck, prof. dr. Robbert Dijkgraaf  en Eurocommissaris Frans Timmermans. De festiviteiten gaan niet onopgemerkt aan de samenleving voorbij. Op 31 augustus is de opening van het academisch jaar zelfs lange tijd trending topic op Twitter.

U-meets in teken

van licht

Lichtkunstenaar Daan Roosegaarde treedt eind september op als ambassadeur van de U-meet bijeenkomsten, die dit jaar over het thema ‘Licht’ gaan. Deze jaarlijkse publieksbijeenkomsten rondom het Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door de universiteiten, hebben als doel het draagvlak voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek te versterken. Elke universiteit vult het overkoepelende thema op eigen wijze in. Zo spitst de Rijksuniversiteit Groningen het onderwerp toe op de zon en gaat  de Universiteit Utrecht aan de slag met de thema’s Licht & Architectuur, Licht & Literatuur en Licht & Beeldende kunst. In vrijwel alle steden worden er korte presentaties gehouden, gevolgd door een debat. De U-meets dragen bij aan de toepassingen van de toekomst met licht.

Alle ervaringen op de U-meets zijn gebundeld in het online magazine.

Warm onthaal voor slimme initiatieven

Naast de activiteiten vanuit VSNU zijn er verschillende initiatieven die universitair onderwijs en onderzoek op een slimme en interessante manier onder de aandacht brengen. De VSNU helpt een aantal van deze initiatieven met een bescheiden sponsoring en met introducties bij universiteiten om de initiatieven een boost te geven. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven met een breed bereik, zoals de Universiteit van Nederland die korte colleges van zeer aansprekende onderwerpen en hoogleraren uitzendt, FameLab van de British Council, dat jonge onderzoekers uitdaagt hun onderzoek internationaal te pitchen, en de Nationale Wetenschapsquiz die rond Kerst bij de publieke omroep wordt uitgezonden. Specifiek voor bepaalde groepen zijn onder andere National PhDday, de netwerkbijeenkomst Avond van de Wetenschap & Maatschappij en Science of Impact.