Pers- & nieuwsberichten

Succesvol webinar standaard deal-termprincipes

Donderdag 16 maart organiseerden Universiteiten van Nederland en Techleap.nl het webinar ‘Spin-off Deal Term principles’. Een groep van bijna tachtig personen bestaande uit wetenschappers, investeerders, ondernemers, KTO’ers en andere geïnteresseerden schoof aan om meer te weten te komen over de standaard deal-terms principes voor universitaire spin-offs. Een werkgroep vanuit UNL heeft deze principes ontwikkeld om het onderhandelingsproces tussen universiteiten en jonge bedrijven te versnellen en daarmee de kans op groei en succes te vergroten.

Overheid moet steviger inzetten op Europees onderwijs- en onderzoeksbeleid 

Nederland kan meer kansen benutten in de Europese Unie op het gebied van onderwijs en wetenschap. Dit concluderen zowel de Onderwijsraad als de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) in twee recent verschenen rapporten. Beide adviesorganen raden de Nederlandse overheid aan om zich proactief op te stellen en met een strategische en gerichte agenda richting Brussel op te trekken. De Nederlandse universiteiten onderschrijven de adviezen.

Universiteiten hebben net zoveel studenten als vorig jaar

Er studeren dit collegejaar net zoveel studenten aan de Nederlandse universiteiten als vorig jaar. Dat blijkt uit de definitieve inschrijfcijfers van Universiteiten van Nederland (UNL).

Joint Statement on the association of the United Kingdom and Switzerland to Horizon Europe

Waarde van wetenschap kan en moet meetellen bij evaluatie beleid

Uitgaven aan wetenschap zijn geen kostenpost, maar een investering

Nieuwe afkoopregeling hergebruik auteursrechtelijk materiaal universiteiten 2023-2025

Universiteiten van Nederland (UNL) en Uitgeversorganisatie voor Onderwijslicenties (Stichting UvO) hebben een akkoord bereikt over het hergebruik van auteursrechtelijk materiaal in het onderwijs voor de jaren 2023-2025. Op veel studiemateriaal dat docenten voorschrijven aan studenten rust auteursrecht. Voor het gebruik daarvan moet een vergoeding worden betaald. Met de zogeheten Easy Access-regeling wordt een groot deel van het hergebruik van dit materiaal in een keer afgekocht voor alle universiteiten. Zo zijn er weinig belemmeringen voor docenten en studenten om de boeken en artikelen te gebruiken die voor het onderwijs nodig zijn.

Universiteiten, umc’s en KNAW pleiten voor meer Europese inzet op wetenschap

Horizon Europe is een van de grootste internationale financieringsprogramma voor wetenschap en innovatie ter wereld. Echter, de Nederlandse universiteiten, umc’s en de KNAW merken dat het huidige Horizonprogramma nog beter kan worden toegerust om écht het verschil te maken in de grote uitdagingen waar we voor staan.

Universiteit voor Humanistiek wordt geassocieerd lid van Universiteiten van Nederland

De Universiteit voor Humanistiek (UvH) wordt geassocieerd lid van de Vereniging Universiteiten van Nederland (UNL). Op de algemene vergadering van UNL op 1 juni a.s. wordt dit bekrachtigd. De UvH is dan officieel het eerste geassocieerde lid van UNL. Dit houdt in dat de UvH aansluit bij verschillende netwerken en bestuurlijke overleggen die UNL heeft op het gebied van onderwijs en onderzoek, en dat de UvH de bestuurlijke afspraken en codes van UNL allemaal onderschrijft. 

Heldere voorwaarden voor snelle groei van universitaire spin-offs
 

Vandaag presenteert Universiteiten van Nederland (UNL) transparante principes voor de overdracht van intellectueel eigendom aan (universitaire) spin-offs. In deze zogeheten deal terms is geregeld op welke manier wordt omgegaan met intellectueel eigendom en met het aandeelhouderschap van universiteiten in spin-offs als een onderzoeker uit dienst treedt.

Universiteiten verwelkomen toekomstverkenning OCW: “Het huidige stelsel is niet toekomstbestendig''

De universiteiten van Nederland verwelkomen de Toekomstverkenning middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en wetenschap van minister Dijkgraaf. Universiteiten vinden dat het stelsel nu onvoldoende in staat is om aan de maatschappelijke verwachtingen te voldoen, en niet aan de ambities die we hebben voor kwaliteit, toegankelijkheid en een goede aansluiting op de arbeidsmarkt. 

@tweetsunl

RT @hetpnn: CALL TO OUR NETWORKPNN has set up a survey to investigate the current state of international scholarship PhD candidates. To
36 minutes ago
Bij @tudelft ging @RHDijkgraaf in gesprek met 8 onderzoekers die de eerste vruchten plukken van investeringen in ru https://t.co/U6J582wsPt
2 hours ago
RT @PDuisenberg: Geweldig dat dit programma zo goed loopt: weer zes stages in San Francisco Bay regio voor studenten;gematched door @bayi
3 hours ago

Perscontact

Ruben Puylaert

Woordvoerder

06 13 86 10 69

Liselotte de Langen

Plv. Woordvoerder (donderdag)

06 5171 0972

rss feed van Universiteiten van Nederland nieuwsberichten

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Universiteiten van Nederland in Headlines.