Print
 
 

Uitgeverij Springer en universiteiten zetten beslissende stap richting open access

Persbericht

Uitgeverij Springer en de Nederlandse universiteiten hebben een onderhandelingsakkoord bereikt over de transitie naar open access. Beide partijen zijn het eens: open access publiceren is de weg naar de toekomst. ‘We vertrouwen erop dat we samen met Springer door dit akkoord een beslissende stap in de goede richting zetten’, aldus Koen Becking, voorzitter Tilburg University en hoofdonderhandelaar namens de VSNU. ‘Wetenschappers in Nederland kunnen door dit akkoord open access publiceren in bestaande Springer-tijdschriften. Tegelijkertijd blijven ze toegang houden tot deze tijdschriften om artikelen te kunnen lezen.’

Staatssecretaris Dekker reageert enthousiast: ‘Heel goed om te horen dat uitgeverij Springer zijn verantwoordelijkheid neemt en de goede intenties die eerder zijn uitgesproken nu ook samen met de universiteiten omzet in een onderhandelingsakkoord. Het is belangrijk dat een grote uitgeverij als Springer inziet dat open access de toekomst is van wetenschappelijke publicaties. Het akkoord tussen Springer en de universiteiten is daarom een heel belangrijke stap de goede kant op. Kennis die gedeeld wordt, is van belang voor het innovatievermogen van Nederland. Het kan de dokter helpen om van de laatste medische onderzoeken op de hoogte te zijn en het is handig voor de leraar bij nieuwe ontdekkingen in de pedagogiek’.


Onderhandelingen
Met de afzonderlijke wetenschappelijke uitgevers worden afspraken gemaakt over de abonnementsgelden voor wetenschappelijke tijdschriften namens alle Nederlandse universiteiten. Dit worden de Big-Deal onderhandelingen genoemd. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat uitgevers bereid zijn stappen te zetten om open access dichterbij te brengen. Verschillende uitgevers zijn terughoudend, omdat het verdienmodel voor de uitgevers ingrijpend wijzigt. Uit de onderhandelingen met Springer blijkt dat er wél beslissende stappen naar open access kunnen worden gezet.

Open access brengt wetenschap dichtbij
De Nederlandse universiteiten zijn met de Nederlandse overheid groot voorstander van vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties. Open access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik. Open access komt niet alleen de wetenschap ten goede, maar ook de maatschappij en de economie.

Staatssecretaris Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil dat in 5 jaar 60% en in 10 jaar 100% van alle Nederlandse wetenschappelijke publicaties open access is. Veel wetenschappelijk onderzoek is met publiek geld gefinancierd; de universiteiten willen voorkomen dat er uiteindelijk dubbel betaald moet worden om open access publicaties te raadplegen.

 

Klik hier voor het bericht van Uitgeverij Springer.

 Einde bericht
 

Klik hier voor meer informatie over het traject open access.

Klik hier voor de factsheet Open Access

Veelgestelde vragen over Open Access