Pers- & nieuwsberichten

Kenniscafé! binnenkort terug te kijken!

Hoe dragen universiteiten bij aan een kennisintensieve samenleving?

Line-up najaar NL_Wetenschap 2023 bekend!

Line-up najaar NL_Wetenschap bekend!

Lodewijk Asscher benoemd tot voorzitter Digitaliseringsimpuls Onderwijs

Dr. Lodewijk Asscher wordt de nieuwe voorzitter van de Digitaliseringsimpuls Onderwijs. Minister Dijkgraaf heeft ingestemd met het voorstel van de benoemingscommissie bestaande uit bestuurders uit mbo, hbo en wo, en het ministerie van OCW. Asscher volgt daarmee per 1 januari 2023 de huidige voorzitter a.i. Hans Nederlof op.

Voorlopige inschrijvingen universiteiten gelijk met vorig jaar; indicatie voor meer vwo’ers die tussenjaar nemen

In het collegejaar 2022 staan er ongeveer 340.000 studenten ingeschreven aan een universiteit. Dit is vergelijkbaar met het vorige collegejaar, zo blijkt uit de voorlopige inschrijfcijfers van Universiteiten van Nederland (UNL). Waar er in de bachelorfase ongeveer 4000 studenten meer studeren, studeren er in de masterfase ongeveer 4000 minder. Hierdoor blijft het totaalvolume inschrijvingen ongeveer gelijk met vorige collegejaar. UNL-voorzitter Pieter Duisenberg: “De stabilisering van het aantal studenten aan onze universiteiten geeft ons de ruimte om met de forse investeringen uit het coalitieakkoord de basis op orde te brengen als het gaat om werkdruk en meer tijd voor onderzoek. De verwachting is wel dat de studentenaantallen de komende jaren weer verder zullen stijgen. We gaan in de toekomstverkenning met het ministerie van OCW onderzoeken wat dit vergt van universiteiten en aan maatregelen vanuit het ministerie.”

Programme Digital Society Conference 2022

Nationaal platform voor bedreigde wetenschappers gelanceerd

Wetenschappers krijgen regelmatig te maken met bedreiging, intimidatie en haatreacties. Daarom lanceren vandaag de Universiteiten van Nederland (UNL), NWO en KNAW het platform WetenschapVeilig. Op deze website (www.wetenschapveilig.nl) kunnen wetenschappers die bedreigd of geïntimideerd worden 24 uur per dag terecht voor hulp. UNL-voorzitter Pieter Duisenberg: “Wetenschappers vervullen een cruciale maatschappelijke functie. Het is ontoelaatbaar dat zij in hun werk te maken krijgen met bedreiging, intimidatie en haatreacties. De impact hiervan op onze mensen is heel erg groot en we zien de bedreigingen als een aanval op de academische vrijheid. Met WetenschapVeilig willen we onze wetenschappers zo goed mogelijk steunen.”

Uitnodiging Lancering WetenschapVeilig op 7 november

Lancering van WetenschapVeilig op 7 november 2022 te Den Haag

GESLOTEN Vacature: Wij zijn op zoek naar een Projectadministrateur!

Per direct is Universiteiten van Nederland op zoek naar een fulltime (parttime bespreekbaar): (Project)administrateur) (nieuwe functie)

Nederland zet weer grote stap naar 100% Open Access

De Nederlandse universiteiten publiceerden in 2021 82% van hun peer reviewed wetenschappelijke publicaties Open Access. Dit is een stijging van negen procentpunt ten opzichte van 2020. Universiteiten blijven toewerken naar 100% Open Access publiceren. Om dit te bereiken is er sterkere nationale samenwerking met alle kennispartijen, een bredere monitoring van alle wetenschappelijke output en ondersteunende wet- en regelgeving nodig.

Nederlandse kennisinstellingen tekenen Europees akkoord Evaluatie van wetenschappelijk onderzoek

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), KNAW, NWO, Universiteiten van Nederland (UNL) en alle veertien individuele universiteiten tekenen het Europese verdrag ‘Agreement on Reforming Research Assessment’. Dit verdrag van de Europese commissie, Science Europe en de European University Association (EUA), is in lijn met de doelstellingen van het landelijk programma Erkennen & Waarderen. In het verdrag staan afspraken over hoe onderzoeksresultaten te beoordelen zodat de kwaliteit en impact van het onderzoek groter worden, maar ook de integriteit wordt gegarandeerd. Daarbij is er in het verdrag expliciet aandacht voor het erkennen en waarderen van de verschillende taken van wetenschappelijk medewerkers. 350 organisaties uit meer dan veertig landen hebben interesse getoond om te gaan tekenen. Ook ZonMw heeft de intentie om te tekenen.

@tweetsunl

Dank voor het meekijken tijdens de live-stream van het Kenniscafé! Veel dank aan onze gasten @HattevdWoude, https://t.co/36OUH67wWe
12 uur geleden
13 uur geleden
Over slechts enkele minuten gaan we van start! We gaan in gesprek met @HattevdWoude, @AniekMoonen, Harro Meijer, https://t.co/QwvGWe5l3Y
13 uur geleden

Perscontact

Ruben Puylaert

Woordvoerder

Kathelijne de Vrijer

Plv. woordvoerder (donderdag)

rss feed van Universiteiten van Nederland nieuwsberichten

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Universiteiten van Nederland in Headlines.