Pers- & nieuwsberichten

Erasmus+ voor universiteiten van groot belang, maar te veel rompslomp 

Erasmus+ is het meest omvangrijke Europese programma op het gebied van onderwijs en internationale uitwisseling. Het Netherlands House of Education and Research (Neth-ER) heeft, mede namens de Nederlandse universiteiten, [tijdsindicatie + hyperlink] een position paper over Erasmus+ uitgebracht. Deze zomer evalueert de Europese Commissie de vorige editie (Erasmus+ 2014-2020) en de huidige (Erasmus+ 2021-2027) van het programma. Het Nederlandse kennisveld pleit voor focus op het verbeteren van de onderwijskwaliteit en op het terugdringen van de administratieve lasten.

Universiteiten: “Structurele investeringen noodzakelijk voor maatschappelijke opgaven”

Het demissionaire kabinet kiest ervoor om in de Rijksbegroting van 2024 de investeringen in universiteiten te continueren. Dat is noodzakelijk, zodat universiteiten door kunnen gaan met achterstallig onderhoud. Met de investeringen hebben de universiteiten het afgelopen jaar honderden extra medewerkers in vaste dienst aangenomen, waardoor blijvend meer rust en ruimte in het systeem komt. Het is belangrijk dat ook een volgend kabinet deze investeringen doorzet en structureel maakt.

Europese Commissie en Britse overheid akkoord over deelname van het Verenigd Koninkrijk aan Horizon Europe

Het Verenigd Koninkrijk doet weer mee aan de Europese onderzoeksprogramma’s Horizon Europe en Copernicus. Dat nieuws werd vandaag naar buiten gebracht door de Europese Commissie en de Britse overheid.

Landelijk format cijfers decentrale selectie

Voor scholieren die vanaf 2024 – 2025 willen gaan studeren aan een universitaire vervolgopleiding met selectie wordt gevraagd weer een overgangsrapport van 5 vwo aan te leveren.

Weer verdere groei Open Access richting 100%

De Nederlandse universiteiten publiceerden in 2022 89% van hun peer reviewed wetenschappelijke artikelen als Open Access. Dit is een stijging van zeven procentpunt ten opzichte van 2021.

Jong UNL lanceert podcast ‘Hora Est’

Op welke manier zijn universiteiten in Nederland ontstaan, hoe ervaren internationale studenten hun tijd in Nederland, wat is academische vrijheid eigenlijk precies en hoe kan je als klimaatwetenschapper impact maken op de samenleving?

Forse stijging vaste contracten aan Nederlandse universiteiten

Universiteiten geven vaker vaste contracten aan hun medewerkers: het aandeel vaste contracten onder universitair personeel is in 2022 gestegen van 71% naar 74%, met name bij docenten en Universitair Docenten is een forse stijging te zien.

Samen starten de universiteiten het nieuwe collegejaar!

Op maandag 4 september openen alle Nederlandse universiteiten hun academisch jaar. 

Koningin Máxima en minister Dijkgraaf openen universiteitenfestival UNLimited

Hare Majesteit Koningin Máxima opent op donderdagochtend 28 september het festival UNLimited in Congrescentrum 1931 in Den Bosch georganiseerd door Universiteiten van Nederland.

Nieuwe wetenschappers gezocht voor @NL_Wetenschap 2024!

Het X-account NL_Wetenschap bestaat nu 5 jaar!

@tweetsunl

Perscontact

Ruben Puylaert

Woordvoerder

06 13 86 10 69

Gijs Kooistra

Plv. woordvoerder (donderdagen)

06 82 05 72 66

rss feed van Universiteiten van Nederland nieuwsberichten

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Universiteiten van Nederland in Headlines.