Pers- & nieuwsberichten

Meer kansen voor studenten door eerlijkere selectie

De universiteiten en umc’s roepen samen met studentenorganisaties de Tweede Kamer op om het huidige wetsvoorstel voor toevoeging van decentrale loting als selectiemethode aan te passen. Zij stellen voor om na de selectie te loten in de grote middengroep. Dit leidt tot een eerlijker toelating. NFU-voorzitter Bertine Lahuis: “Zo komt de juiste student op de juiste plek.”
De voorgestelde wetswijziging van de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) van de Minister van OCW wordt op 24 januari in de Tweede Kamer besproken. In het voorliggende wetsvoorstel worden verschillende combinaties van selectie en loting mogelijk gemaakt. Instellingen kunnen onder andere op basis van een kwalitatieve selectieronde de hoogst scorende aspirant-studenten direct toelaten, en onder de overige studenten loten.

SURF en Universiteiten van Nederland werken aan pilot Mastodon voor het hele onderwijs

De overname van Twitter door Elon Musk heeft inmiddels geleid tot massaal ontslag van medewerkers, blokkade van accounts van journalisten, wetenschappers en critici en verminderde aandacht voor de bestrijding van nepnieuws. Veel gebruikers zijn op zoek naar een alternatief voor het sociale medium. Mastodon geldt als hét alternatief voor Twitter. SURF en Universiteiten van Nederland verkennen samen hoe een Mastodon-omgeving voor het onderwijs in Nederland vorm kan krijgen en starten het eerste kwartaal van 2023 met pilots. Door hierin samen op te trekken kunnen instellingen die dat willen, experimenteren met Mastodon, zonder dat zij hiervoor een eigen IT-omgeving hoeven op te zetten of specifieke expertise in huis hoeven te halen. Hierdoor kunnen studenten, onderzoekers en medewerkers van deze instellingen aan de slag om via Mastodon berichten te gaan delen.

UNLimited - Call for Proposals 2023

UNLimited is dé bijeenkomst van 2023 voor iedereen die werkt in, met en voor universiteiten.

Nettie Buitelaar benoemd tot directeur Biotech Booster

Per 1 december jl. is Nettie Buitelaar begonnen als directeur van Biotech Booster. Biotech Booster kreeg afgelopen april vanuit het Nationaal Groeifonds in totaal bijna € 250M toegewezen voor het beter omzetten van kennis over biotechnologie in bedrijvigheid en toepassingen.

UNLimited 2023 - Save the date: 28 en 29 september!

Op 28 en 29 september 2023 organiseert Universiteiten van Nederland het festival UNLimited: de grensoverstijgende bijeenkomst voor iedereen die werkt in, met en voor universiteiten

Kijk hier het Kenniscafé van 1 december terug!

Hoe dragen universiteiten bij aan een kennisintensieve samenleving?

Leesvoer! Eerste Erkennen & Waarderen magazine gepubliceerd

Het eerste Erkennen en Waarderen magazine is uit!

Line-up najaar NL_Wetenschap 2023 bekend!

Line-up najaar NL_Wetenschap bekend!

Lodewijk Asscher benoemd tot voorzitter Digitaliseringsimpuls Onderwijs

Dr. Lodewijk Asscher wordt de nieuwe voorzitter van de Digitaliseringsimpuls Onderwijs. Minister Dijkgraaf heeft ingestemd met het voorstel van de benoemingscommissie bestaande uit bestuurders uit mbo, hbo en wo, en het ministerie van OCW. Asscher volgt daarmee per 1 januari 2023 de huidige voorzitter a.i. Hans Nederlof op.

Voorlopige inschrijvingen universiteiten gelijk met vorig jaar; indicatie voor meer vwo’ers die tussenjaar nemen

In het collegejaar 2022 staan er ongeveer 340.000 studenten ingeschreven aan een universiteit. Dit is vergelijkbaar met het vorige collegejaar, zo blijkt uit de voorlopige inschrijfcijfers van Universiteiten van Nederland (UNL). Waar er in de bachelorfase ongeveer 4000 studenten meer studeren, studeren er in de masterfase ongeveer 4000 minder. Hierdoor blijft het totaalvolume inschrijvingen ongeveer gelijk met vorige collegejaar. UNL-voorzitter Pieter Duisenberg: “De stabilisering van het aantal studenten aan onze universiteiten geeft ons de ruimte om met de forse investeringen uit het coalitieakkoord de basis op orde te brengen als het gaat om werkdruk en meer tijd voor onderzoek. De verwachting is wel dat de studentenaantallen de komende jaren weer verder zullen stijgen. We gaan in de toekomstverkenning met het ministerie van OCW onderzoeken wat dit vergt van universiteiten en aan maatregelen vanuit het ministerie.”

@tweetsunl

Maar liefst 44 UD-vacatures bij @HumanitiesUU door extra investeringen in #sectorplannen. Allemaal met uitzicht op https://t.co/easQgo5ocY
3 dagen geleden
RT @HattevdWoude: Er is een verkeerde lezing van het amendement Klaas Visser ontstaan. Die verkeerde lezing wordt door Klaas Visser zelf
4 dagen geleden
RT @bartpierik: Dagje op stap voor @tweetsunl, naar de @UTwente deze keer. Laat het druilerige plaatje uw indruk niet bepalen, hier gebeure
4 dagen geleden

Perscontact

Ruben Puylaert

Woordvoerder

Liselotte de Langen

Plv. Woordvoerder (donderdag)

rss feed van Universiteiten van Nederland nieuwsberichten

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Universiteiten van Nederland in Headlines.