Print
 
 

Met de Kamerleden het land in!

19-09-2017

 

De VSNU blogt! Door middel van korte verslagen bieden we een inkijkje in de werkzaamheden van de Vereniging van Universiteiten. Deze week vertellen onze beleidsadviseurs Renée van der Ploeg en Remco Smulders over het VSNU-werkbezoek van de Kamerleden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Open Universiteit en Wageningen University & Research.

 

Het is 20 februari 2017. Terwijl Den Haag volop bezig is met de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, smeden we op het VSNU-kantoor plannen voor de periode daarna. Een nieuwe Kamer betekent immers ook nieuwe Kamerleden die zich buigen over de toekomst van de universiteiten. Zou het niet mooi zijn als we die al snel na hun verkiezing kunnen laten zien wat studenten en wetenschappers bezighoudt? Het idee van een werkbezoek voor de nieuwe Kamerleden is geboren.

Het is 8 september 2017. De bus is geregeld, studenten en docenten staan klaar en slingers er hangen voor de jarige Zihni Özdil. Alle universiteiten langsgaan bleek ietwat ambitieus dus beperken we ons vandaag tot de Vrije Universiteit Amsterdam, Open Universiteit en Wageningen University & Research. Bij aankomst in Amsterdam regent het pijpenstelen, maar dat mag de pret niet drukken. In de hal van de Vrije Universiteit Amsterdam staan we klaar om de Kamerleden te ontvangen: Frank Fustelaar van de SP, Kirsten van den Hul van de PvdA,  Zihni Özdil van GroenLinks, Jan Paternotte D66 en Roald van der Linde van de VVD. Het ochtendprogramma bij de Vrije Universiteit Amsterdam staat in het teken van diversiteit. Na presentaties over het beleid en de cijfers (wist u dat slechts 60% van de eerstejaars VU-studenten direct van vwo6-komt?), gaan de Kamerleden met de studenten zelf in gesprek. Hoe ervaren ze de stap van vwo of hbo naar universiteit? Wat vinden ze eigenlijk van het studievoorschot? En hoe denken ze over de studiedruk? Telefoonnummers worden uitgewisseld en werkbezoeken worden gepland: precies de kruisbestuiving waar we vooraf op gehoopt hadden!

Iets voor twaalf uur stappen we, inclusief lunchpakket, in de bus die ons naar Wageningen brengt. Had u het idee van een schoolreisje? Niet echt hoor: de Kamerleden krijgen slechts tien minuten tijd om hun lunch op te eten en moeten daarna weer aan de bak. Twee docenten van de Open Universiteit delen iPads uit en laten de Kamerleden ervaren hoe het is om te studeren aan de Open Universiteit. Dat blijkt niet voor iedereen een nieuwe ervaring: we blijken meerdere OU-alumni in ons midden te hebben.

Op de campus van Wageningen University & Research sluit ook Harm Beertema van de PVV aan. De campus blijkt voor veel van de Kamerleden nog nieuw. En dat geldt helemaal voor de kas waarin drie onderzoekers ons laten zien hoe zij werken aan de ontwikkeling van een robot die paprika’s kan knippen. En wij weten inmiddels: dat is moeilijker dan het lijkt! Laat een robot maar eens het verschil bekijken tussen een rijpe en net niet rijpe paprika. De onderzoekers vertellen dat ze net als veel andere wetenschappers schreeuwen om extra geld om dit onderzoek te kunnen uitvoeren; begin 2018 wordt het juichen of huilen als ze te horen krijgen of hun NWO-aanvraag wordt goedgekeurd.

De dag wordt afgesloten met een borrel met Wageningse studenten waar opnieuw enthousiaste gesprekken ontstaan en gegevens worden uitgewisseld. Tijdens deze borrel mogen wij de Kamerleden ook nog interviewen over wat ze verrast heeft tijdens de dag en wat ze daar mee gaan doen in de Kamer. Benieuwd naar hun antwoorden? Check dan onze aftermovie onderaan de blog!

Nog steeds in de gietende regen vertrekken we weer met de bus, terug richting station of de VU. We zingen niet ‘we zijn er bijna’ en bukken ook niet als we op de plaats van bestemming aankomen. Toch voelde het wel een beetje als een schoolreisje: Kamerleden namen lachend afscheid en praatten druk na over alle opgedane kennis. Missie geslaagd: misschien volgt later nog wel de toost die we eerder bedacht hadden. Op een regenachtige, maar toch o zo zonnige dag!


 

 

Auteurs

Renée van der Ploeg

Beleidsadviseur VSNU



Remco Smulders

Beleidsadviseur VSNU