Print
 
 

Komisch theatercollege: lachen en nadenken over genetica

08-01-2019


De VSNU blogt! Door middel van korte verslagen bieden we een inkijkje in de werkzaamheden van de Vereniging van Universiteiten. Deze week het woord aan onze beleidsadviseur Ruben Puylaert. Hij bezocht de nieuwe voorstelling Live in Nerdland: DNA van Lieven Scheire en schreef erover.
 
Lieven Live in Nerdland
Lieven Scheire, de Vlaamse comedy- en televisiemaker, trekt de komende maanden door Nederland en België met zijn wetenschappelijke theatershow Live in Nerdland: DNA. Op 7 januari was in de Stadsschouwburg in Utrecht de première en ik mocht er naartoe. Ik ben al een tijd fan van de televisieprogramma’s van Lieven en daarom ook blij verrast dat hij met een wetenschappelijke voorstelling naar Utrecht kwam.
 
Bacterieknuffel en K’nex DNA
De binnenkomst is veelbelovend: voor de voorstelling wordt er op een groot scherm teruggeteld vanaf vijf jaar, nul dagen en een kleine twee uur; op het podium staat een tafel met onder andere een bacterieknuffel, bureaulamp met camera en een stuk DNA gemaakt van K’nex; en op elke stoel ligt een vel papier met een rode en groene kant om te stemmen.
 
 

Kloon je hond en kies je kind

Voor mij als bestuurskundige is genetica een redelijke ver-van-mijn-bedshow, maar gelukkig staat er in de aankondiging dat je geen zes diploma’s hoeft te hebben om het te kunnen volgen. Dat blijkt ook zeker te kloppen. In dik anderhalf uur gaat Lieven in op wat DNA is en vooral wat de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van genetica zijn. Ondertussen laat hij het publiek regelmatig stemmen over ethische dilemma’s. Zou de politie het DNA van alle Nederlanders moeten hebben? Zou je tijdens de zwangerschap al het volledige DNA van je kind willen weten? En wil je met een DNA-test nog voor de zwangerschap bepalen hoe je kind eruitziet? Al deze vragen wisselt hij af met grappige en soms schokkende toepassingen van DNA. Zo kom je te weten dat in Cyprus de oogkleur en in de VS het geslacht van je kind te bepalen is, maar ook dat je overleden hond voor 14.000 euro te klonen is. Gratis tip van hem: leg je overleden hond wel in de ijskast en niet in de vriezer, anders werkt het niet.

 

 
Iedereen enthousiast voor wetenschap
De hele voorstelling weet Lieven op een humoristische manier uit te leggen hoe DNA werkt en wat ons in de nabije toekomst te wachten staat. Daarmee zet hij niet alleen de zaal aan het denken, maar brengt hij vooral op een heel laagdrempelige manier wetenschap over op de kijker. Ik vind het mooi om te zien dat dit steeds meer gebeurt. Zo is de Universiteit van Nederland al jaren bezig om in korte colleges de wetenschap achter boeiende vragen te laten zien en maakt DWDD University wetenschap toegankelijk voor een groot publiek. Lieven Scheire draagt hier ook zeker zijn steen aan bij.
 
En die countdown van vijf jaar? Volgens Lieven moeten we tegen die tijd antwoord hebben op de dilemma’s die hij ons voorlegt, anders zijn we te laat en zijn de keuzes al gemaakt.
 

Auteur

Ruben Puylaert

Beleidsadviseur VSNU