Print
 
 

Kick-off ondernemerschap: de universiteit van 2030 in legoblokjes

05-02-2019


De VSNU blogt! Door middel van korte verslagen bieden we een inkijkje in de werkzaamheden van de Vereniging van Universiteiten. Deze week het woord aan onze beleidsadviseurs Lise Koote en Ruben Puylaert. Zij organiseerden samen met het DesignLab van de University of Twente de kick-off ondernemerschap en blogden erover.

 

 

Ruimte voor de ondernemende student
Dat is de titel van de ambities op het gebied van ondernemerschap en ondernemendheid die de VSNU en Prins Constantijn hebben ondertekend tijdens het VSNU-Impactfestival  op 23 november 2018. Om deze ambities in te vullen, heeft de VSNU een netwerk ondernemerschap opgezet. Op 24 januari reisden wij af naar een ijskoud Twente om af te trappen met een eerste bijeenkomst. In het DesignLab van de Universiteit Twente kwam dit kersverse netwerk van experts van verschillende universiteiten bijeen om te spreken over ondernemerschapsonderwijs.

 

Building blocks
De bijeenkomst werd afgetrapt met een inspiratiesessie door onder andere start-up ambassadeur Mike Verkouter van Novel-T en UT-student Sevim Aktas. Het is meteen duidelijk dat we te gast zijn op een ondernemende universiteit met studenten die impact willen maken.
Na deze start werd het pas echt leuk, we kregen namelijk de gelegenheid om goede voorbeelden uit te beelden met Lego, om vervolgens al onze bouwwerken samen te voegen tot één gezamenlijk kunstwerk, zodat we die aan de andere groepjes konden pitchen.

 

De universiteit in 2030
Welke rol heeft ondernemerschap op de universiteit? Wat is ons droombeeld, en wat is er voor nodig om dit te realiseren? Als je deze groep experts vraagt naar de universiteit van 2030 en de plek van ondernemerschap op de universiteit krijg je het volgende toekomstbeeld:
1) In 2030 staat de universiteit -nog meer dan nu- midden in de samenleving op het gebied van ondernemerschap; samen met allerlei partijen streeft de universiteit naar het verder brengen van studenten, onderzoek en de maatschappij.
2) Ondernemerschap is het fundament van het onderwijs.
3) Ondernemerschap is multidisciplinair; het gaat verder dan een los vak of module en overstijgt de verschillende vakgebieden en faculteiten.

 

Ondernemerschap faciliteren
Maar, om ondernemerschap verder te brengen is het wel nodig dat studenten op allerlei manieren gefaciliteerd worden om te experimenteren met ondernemerschap. Het gaat dan om het aanbieden van een fysieke inspirerende omgeving, een flexibel curriculum, nieuwe onderwijsvormen en de kans om een onderneming op te zetten. Daarnaast bleek ook de noodzaak van kennisuitwisseling en samenwerking. Alle universiteiten zijn met incubators, centres for entrepreneurship, dreamteams en gemotiveerde onderzoekers, docenten en studenten al hard op weg om ondernemerschap naar een hoger niveau te tillen. Samen kunnen al deze partijen tot mooie innovaties komen.
Via deze weg willen we ook het DesignLab van de UT bedanken voor de organisatie en de inspirerende omgeving voor deze middag. In juni geven we in Amsterdam een fysiek vervolg aan het netwerk, met een bijeenkomst bij de VU. Tot dan!

 

 

 

Auteur

Lise Koote

Beleidsadviseur VSNU

 

 

 

Ruben Puylaert

Beleidsadviseur VSNU