Print
 
 

VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen - 9. Industrie, innovatie en infrastructuur

 

Bouw veerkrachtige infrastructuur, bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie

Bij infrastructuur moeten we denken aan transport, wegen, irrigatie, energie en informatie-, en communicatietechnologie. Om verbeteringen aan te brengen in onderwijs, gezondheidszorg of het drinkwater, is infrastructuur noodzakelijk. Zonder wegen of transport is het voor kinderen uit afgelegen dorpen bijvoorbeeld veel moeilijker om naar school te gaan. In veel ontwikkelingslanden ontbreekt deze fundamentele infrastructuur.

 

Zonder infrastructuur is het moeilijker om een baan te krijgen, zaken te doen, informatie te ontvangen en brood te halen. Oftewel, door een betere infrastructuur is het makkelijker om andere doelen te bereiken en gaat de levenskwaliteit omhoog.

 

Technolische vooruitgang
Om dit te bereiken is er technologische vooruitgang nodig. Daarnaast hebben we vooruitgang nodig om doelen over klimaat en duurzame energie te bereiken. Industrialisatie en innovatie zijn binnen dit doel dus ook van belang. Zonder technologie en innovatie zal er geen industrialisatie komen en zonder industrialisatie komt er geen ontwikkeling, stellen de Verenigde Naties.

 

Internet
Naast duurzaam en inclusief, moet infrastructuur in 2030 voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. Duurzame en inclusieve industrialisatie moet voor meer banen zorgen en het moet het BNP verhogen. In 2020 moeten ook de minst ontwikkelde landen toegang hebben tot internet en er moet meer onderzoek komen naar technologie binnen de industriële sector.


Lees meer over dit ontwikkelingsdoel en de targets op de website van SDG Nederland.

 

Hoe werken de Nederlandse universiteiten aan dit ontwikkelingsdoel?

Erasmus Universiteit Rotterdam

Open Universiteit

Open Universiteit II

Open Universiteit III

Radboud Universiteit I

Radboud Universiteit II

Radboud Universiteit III

Tilburg University

TU Delft I

TU Delft II

TU Eindhoven

Universiteit Leiden

Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam

Universiteit Twente

Universiteit van Amsterdam

Universiteit van Amsterdam II

Vrije Universiteit Amsterdam

 

E-zine
Nederlandse universiteiten dragen bij aan SDG 9