Print
 
 

Het onderwijs aan de Nederlandse universiteiten is van hoge kwaliteit

De Nederlandse universiteiten hebben de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan onderwijskwaliteit en docentkwaliteit. Zo is het aantal docenten met een BKO toegenomen en scoren universiteiten onverminderd positief op docent- en onderwijskwaliteit in de Nationale Studenten Enquête. Ook in internationale vergelijkingen blijkt dat het Nederlandse universitair onderwijs er goed voor staat.

 

Thema's:

Aandeel docenten met een BKO neemt toe

Studenten zijn tevreden over hun opleiding

Ook buiten Nederland wordt ons universitair onderwijs goed beoordeeld

 

 

Aandeel docenten met een BKO neemt toe

 

Voor goed onderwijs zijn goede docenten onontbeerlijk. De universiteiten hebben gezamenlijk een didactische kwalificatie voor docenten ontwikkeld: de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO). De BKO is een bewijs van didactische bekwaamheid. Om de BKO te behalen doorloopt een docent een traject dat zich richt op verschillende competenties: het ontwerpen, verzorgen en evalueren van onderwijs, het toetsen en beoordelen en het begeleiden van studenten. De afgelopen jaren is het aantal docenten met een BKO flink toegenomen.

 

 

 

 

 

Studenten zijn tevreden over hun opleiding

 

 

Studenten geven hun docenten gemiddeld een 3,8, en hun studie in het algemeen een 4,1 in de NSE. Dat betekent dat studenten gemiddeld genomen tevreden zijn over hun docenten en opleiding.

 

 

 

Honoursprogramma's

 

Universiteiten faciliteren ook studenten die op zoek zijn naar meer uitdaging. Het aantal excellentieprogramma’s en honoursstudenten is de afgelopen jaren flink toegenomen.

 

 

 

 

Ook buiten Nederland wordt ons universitair onderwijs goed beoordeeld

 

Binnen de Global Competitiveness Index , een bekende index om het concurrentievermogen van landen te bepalen, doet Nederland het heel goed. Nederland staat in 2017 op de vierde plek. De index kijkt naar 12 elementen van concurrentievermogen, waaronder hoger onderwijs. Ook hier scoort Nederland goed met eveneens een vierde plek. Ook vanuit het perspectief van de economie en concurrentievermogen is het onderwijs op de universiteit dus van hoge kwaliteit.