Print
 
 

Aantal ingeschreven studenten

Totaal aantal ingeschreven studenten

Ingeschreven studenten per universiteit

Ingeschreven internationale studentenTotaal aantal ingeschreven studenten

Op 1 oktober 2021 stonden er 340.346 studenten ingeschreven bij een bachelor- of een masteropleiding; een groei van 4% ten opzichte van studiejaar 2020/’21. Opnieuw is dit een recordaantal ingeschreven studenten.

Over het algemeen zijn het studenten die staan ingeschreven als voltijds student. het aantal deeltijdstudenten is met 5.420 studenten 3,5% méér dan vorig jaar. Deeltijdinschrijvingen komen vaker voor bij masteropleidingen.

Het grootste deel van de studentenpopulatie bestaat uit bachelorstudenten. Een bacheloropleiding duurt nominaal 3 jaar, maar niet iedereen rond de opleiding binnen deze nominale studieduur af. In 2021/’22 staan er 213.616 studenten ingeschreven als bachelorstudent, 3,5% meer dan het jaar daarvoor.

In de masterfase staan in 2021/’22 126.730 studenten ingeschreven. Masteropleidingen hebben veelal een duur van 1 jaar (60 studiepunten)  bij de sectoren Economie, Gedrag en maatschappij, Recht, Taal en Cultuur. Zogenaamde researchmasters bij deze sectoren en masteropleidingen binnen de sectoren Natuur, Techniek, Landbouw en Gezondheid duren over het algemeen 2 jaar (120 studiepunten). Binnen de sector Gezondheid komen ook masteropleidingen voor van 3 jaar (180 studiepunten).


Studenten die een inschrijving hebben in zowel een bacheloropleiding als een masteropleiding worden één keer geteld in de fase waarvoor collegegeld is betaald.

NB: Vanwege de corona situatie was het in 2021 onder voorwaarden mogelijk te starten met een masteropleiding zonder dat de bacheloropleiding volledig was afgerond. Deze studenten hadden een inschrijving bij zowel een bachelor- als een masteropleiding.

NB: de Open Universiteit heeft een ander onderwijsmodel en wordt derhalve niet opgenomen in de aantallen. Het aantal wo-studenten ingeschreven van de Open Universiteit op peildatum 31 december 2021 bedraagt 17.015 studenten.


In het studiejaar 2019/’20 is 6% van de eerstejaarsstudenten direct afkomstig van het vwo na 1 jaar gestopt met studeren. Dat was in voorgaand studiejaar nog zo’n 8% (voor toelichting zie pagina Bachelorfase: status na 1 jaar).


 

 

Raadpleeg de downloadbare tabellen voor cijfermatige informatie in tabelvorm.

 

 

Aantal ingeschreven studenten per universiteit

De Universiteit van Amsterdam is al geruime tijd de grootste universiteit van Nederland. Op de voet gevolgd door de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Overigens geldt voor de meeste universiteiten dat zij de laatste jaren zijn gegroeid in studentenomvang.
 
In onderstaande visual laat in absolute aantallen de volgorde van grootte zien. Het is mogelijk te filteren om zo te ontdekken: welke universiteit heeft het grootste aantal bachelor- of masterstudenten? Welke universiteiten is de grootste binnen een bepaalde sector/HOOP-gebied? En welke universiteit heeft de meeste vrouwelijke studenten?

Let wel: béta-georiënteerde masteropleidingen duren veelal 2 jaar, terwijl andere masteropleidingen een omvang hebben van één studiejaar.

 

 

 

Ingeschreven internationale studenten

Het aantal internationale studenten in het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs neemt toe. In studiejaar 2021/’22 staan op peildatum 1 oktober in totaal 79.826 internationale studenten ingeschreven bij een bachelor- of masteropleiding aan een Nederlandse universiteit. Dit is 14% meer dan vorig jaar. In studiejaar 2021/’22 maken internationale studenten 23% uit van de totale universitaire studentenpopulatie.
 
Van het totale aantal internationale studenten komt 72 % uit landen behorende tot de Europese Economische Ruimte (EER).
NB: Het Verenigd Koninkrijk wordt in studiejaar niet langer 2021/’22 gerekend tot de groep EER.
 
Van de groep Internationale studenten is afkomstig uit Europese landen van buiten de EER. De groei in deze groep in 2021/'22 wordt voornamelijk veroorzaakt doordat studenten uit het Verenigd Koninkrijk vanaf 2021/'22 tot een Europees niet EER land behoren; 22% is afkomstig van buiten Europa (voor aantallen: zie onderstaande grafiek). Van een klein aantal internationale studenten is de herkomst onbekend.
 

 


 
Laatst bijgewerkt op 7-2-2022