Verbinding in de digitale samenleving

Nederland wordt gidsland op het gebied van digitalisering in de samenleving. Deze ambitie spraken de veertien Nederlandse universiteiten uit tijdens de openingen van het academisch jaar in september 2016.

De Nederlandse universiteiten trekken de komende jaren samen op om dit doel te bereiken. Hiermee staat Nederland over tien jaar op de kaart als internationale pionier in mensgerichte informatietechnologie.

 

De samenleving is de afgelopen jaren snel gedigitaliseerd. Deze digitalisering biedt kansen en keert bedreigingen die op ons af komen. De Nederlandse universiteiten grijpen deze kansen en zorgen via digitalisering bijvoorbeeld voor onderwijs op maat, gepersonaliseerde zorg en vernieuwingen op het gebied van klimaat, energie en duurzaamheid. Veiligheid wordt vergroot, maar het gevoel van veiligheid kan ook worden aangetast. Digitale informatie zal daarom beter beschermd moeten worden.

 

Dit is slechts een klein aantal van de complexe vraagstukken rondom digitalisering uit uiteenlopende disciplines waar wetenschappers aan werken. Samen met hen leggen wij verbindingen tussen de verschillende onderzoeken en universiteiten van Nederland. Deze wetenschappers beantwoorden nieuwe vragen, onder andere met behulp van de Nationale Wetenschapsagenda.

 

Ook de arbeidsmarkt, ethiek, mobiliteit, landbouw en transport zijn voorbeelden van thema’s waar (onderzoek naar) digitalisering het grote verschil gaat maken. Veel onderzoekers aan onze universiteiten houden zich bezig met deze thema’s. In dit e-magazine stellen enkele van deze wetenschappers zich aan u voor. Zij beschrijven hun onderzoek en hoe dit bijdraagt aan de digitale samenleving. Zo laten zij de eerste stappen zien die worden gezet op weg naar Nederland als gidsland voor de digitale samenleving.

 

De kunst is om wetenschappers en bestuurders van de universiteiten verder te verbinden. Verbinding onderling zodat zij het onderzoek naar de digitale samenleving kunnen versterken en verbinding met partners in het veld om Nederland gezamenlijk in de wereldtop te houden. De digitale samenleving gaat dus verder dan de wetenschap! Heeft u zelf ook ideeën over hoe Nederland zich verder kan ontwikkelen op dit gebied? Laat het ons weten!

 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over de digitale samenleving? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. Meer informatie over de digitale samenleving vindt u op onze website. Samen met u werken wij graag verder aan onze ambitie om Nederland gidsland te laten zijn op het gebied van digitalisering in de samenleving.

 

Josephine ScholtenDirecteur VSNUKarl Dittrich

Voorzitter VSNU

Digitale Samenleving

Wetenschappers stellen zich voor