Print
 
 

Wees gewaarschuwd: de studenten en universiteiten komen eraan!

 

20-07-2017

 

De VSNU blogt! Door middel van korte verslagen bieden we een inkijkje in de werkzaamheden van de Vereniging van Universiteiten. Deze week vertelt onze beleidsadviseur Renée van der Ploeg over het werkbezoek van de VSNU en de studentenbonden aan Brussel.

 

Maandagavond 10 juli 2017. Ik kom als VSNU beleidsadviseur en kersvers plaatsvervangend woordvoerder net bij de LSVb vandaan voor een geslaagde kennismaking met het nieuwe bestuur. Op de fiets naar huis vraag ik me af wat deze avond tot een succes heeft gemaakt. De avond zat vol discussie over studenten hotels (= niet ok), stress bij studenten (= helemaal niet ok), de reis die we morgen gaan ondernemen naar Brussel samen met het ISO (= zeer ok) en een heerlijk complex wijntje van 1400m hoogte (of was het toch 2000m?) uit de Andes (= ook zeer ok) maar een verklaring heb ik daarmee nog niet te pakken. Ik hoop daar de komende dagen achter te komen in Brussel.

 

In recordtempo naar Brussel

Dinsdagochtend 11 juli stap ik voor het eerst van mijn leven in een Thalys. In recordtempo stap ik, een tikkeltje misselijk van de snelheid,  met collega’s Jurgen en Bart uit in Brussel om via een hotel in een voormalige rosse buurt (Le Berger, aanrader!) naar onze gastvrouw Olga van Neth-ER te snellen. De studenten nemen hun studentenkwartiertje maar daarna kunnen we van start met een presentatie over Neth-ER: de uitgeschoven post van de Nederlandse onderwijs- en kennisinstellingen in Brussel. Daar zie ik wat ik gisterenavond ook al zag: nieuwsgierigheid, scherpe vragen (‘De nieuwe moderniseringsagenda van de Commissie is behoorlijk abstract, wat kunnen we in het verband van Neth-ER doen om dit te concretiseren?’) en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen hiervoor.


Vervolgens wandelen we een stukje door de Europese wijk op weg naar de Europese Commissie, of het DG Education, Youth, Sport and Culture om precies te zijn. Hier krijgen we een uitgebreide toelichting op de midterm evaluatie van Erasmus+. Een eerste conceptversie van de evaluatie was al 400 pagina’s, dus u snapt dat ik op een gegeven moment wel was afgehaakt in een ondergrondse, warme vergaderruimte in Brussel. Eenmaal buiten blijk ik de enige die niet alles heeft meegekregen, lekker dan. Hoe doen die studenten dat toch?

 


Weer opgefrist van de wandeling terug naar Neth-ER stond het laatste gesprek van die dag op het programma met de EUA. Van een verkorte spanningsboog was nog steeds geen sprake, aangezien de goede vragen elkaar opnieuw achter elkaar opvolgden (‘Hoe gaat u om met lidorganisaties uit Turkije?’, ‘Hoe denkt de VSNU daar dan over?’, ‘Hoe kunnen we hier als studentenorganisaties mee omgaan?’). De volgende dag ging dit gewoon door bij de Permanente Vertegenwoordiging, EQAR en ENQA en het Europees Parlement.

 

Samen staan we sterker

Ik heb fantastische dagen gehad en terwijl ik in de Thalys terug naar Nederland zoef (opnieuw een tikkeltje misselijk, volgende keer toch weer de IC direct?) overpeins ik wat de afgelopen dagen tot zo’n succes maakten en waarom ik nu geloof dat er een goed jaar aan zit te komen in de samenwerking tussen de VSNU en de studentenbonden. Ik bedenk me dat ik de afgelopen dagen de sleutel tot succes gezien heb: we hadden een dialoog in plaats van dat we standpunten naar elkaar over en weer riepen. De woordvoerders stemden af over persberichten al wandelend door de Belgische hoofdstad, de kamerprijzen in Brussel (en vervolgens ook in Amsterdam) werden gezamenlijk doorgenomen en accreditatieregisters werden door beide partijen geroemd en verguisd.

 

Om tot een optimaal resultaat te komen is dergelijke dialoog en eerlijkheid in mijn ogen van groot belang. Of dit gesprek dan leidt tot een gezamenlijke brief of een status van ‘we agree to disagree’ maakt dan niet uit. We zullen het nooit altijd met elkaar eens zijn. Maar zolang we met elkaar in gesprek blijven kunnen we gezamenlijk het hoger onderwijs versterken en van elkaar leren. Of het nu gaat om jarenlange ervaring in Brussel in omstreken of over het in de leer gaan bij de portefeuillehouder ‘Actie’ van de LSVb, samen staan we sterker. En dat besef is na deze dagen bij iedereen wat waard. Dus, toekomstig bewindspersoon hoger onderwijs, wees gewaarschuwd: de studenten en universiteiten komen eraan!

 

Auteur

Renée van der Ploeg

Beleidsadviseur VSNU