Print
 
 

Tompoucen en data: VSNU sectoroverzicht bij DAIR bijeenkomst

18-4-2019
 
De VSNU blogt! Door middel van korte verslagen bieden we een inkijkje in de werkzaamheden van de Vereniging van Universiteiten. Deze week het woord aan onze beleidsadviseur Rosan Pittens. Zij schrijft over de kennisdelingsmiddag met zo’n dertig data-experts over het sectoroverzicht.

Team Accountability stapt op maandag 15 april de Social Impact Factory in Utrecht binnen. Een bij ons  nog onbekende hotspot waar verbinding, innovatie en ondernemerschap centraal staan. Dat is eens wat anders dan het VSNU kantoor! Het blijkt een mooie plek voor professionals uit het veld om elkaar te ontmoeten.
 
Klein feestje
Ik weet niet of het aan de locatie ligt, of dat iemand heeft verklapt dat er tompoucen zijn: iedereen is ruim op tijd. Misschien zijn mensen die met cijfers werken gewoon erg punctueel.  Vele data experts van universiteiten, maar ook het ministerie van OC&W, de Inspectie van het Onderwijs, CBS, DUO, NVAO, Rathenau en PwC nemen deel aan het gesprek. We stellen het doel van de middag vast: van elkaar leren, ervaringen uitwisselen en vieren dat het sectoroverzicht van de VSNU per 28 maart online staat.

Coördinatie
Stellingen over de vindbaarheid, toegankelijkheid en uitwisselbaarheid van data in het hoger onderwijs brengen de deelnemers in beweging. Zou er één plek moeten zijn waar alle data over het hoger onderwijs vindbaar is? Ja, en een centrale regie daarop zou wel overzichtelijk zijn, vindt een deelnemer. Maar regie? Dat klinkt zo streng en alwetend, stelt een ander. Je hebt gelijk, vooruit dan, laten we het coördinatie noemen. Een “federatief” model wordt ook nog geopperd.

Touwtrekken en belangen
Ik heb geen data achtergrond, maar ik zie wel het belang van goede data-kwaliteit. Door informatie en data op de goede manier te vertalen kunnen universiteiten de juiste beleidsbeslissingen nemen en hun besluiten beter verantwoorden. Daarbij hoort ook het proces waarin universiteiten steeds meer (kunnen of moeten?) samenwerken op het gebied van data. Gedurende dat proces zijn een hoop keuzes te maken: de mate van samenwerking, samenwerking met wie, op welk gebied en hoe om te gaan met technische beperkingen.

 
Bewegwijzering en transparantie
In de loop der jaren zijn verschillende standaarden en definities ontwikkeld. Elke partij heeft andere motieven om data op een bepaalde manier weer te geven. Een van de conclusies van de middag was dat een duidelijke bewegwijzering naar bestaande data zou helpen. En dan was er nog het toverwoord: transparantie. Als iedereen transparant is over definities en werkwijzen en we daarover met elkaar in gesprek blijven, wordt het niet meteen gemakkelijker, maar weten we wel waar we aan toe zijn.
 
 
 
 
De middag was een initiatief van de VSNU en de Dutch Association for Institutional Research (DAIR), een netwerk van institutionele onderzoekers die zich bij een universiteit of een andere organisatie binnen het hoger onderwijs bezig houden met het verzamelen en analyseren kwantitatieve data.
 

Auteur