Bezig met laden
VSNU
  • Home
  • Voorwoord
  • Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Maastricht University
  • Open Universiteit
  • Radboud Universiteit
  • TU Delft
  • TU Eindhoven
  • Tilburg University
  • Universiteit Leiden
  • Universiteit Twente
  • Universiteit Utrecht
  • Universiteit van Amsterdam
  • SDG-Dashboard
  • Lees hier alle #SDGuniversiteiten tweets
  • Menu

Samenwerking UvA en Pantar

Pantar en UvA werken al tientallen jaren samen. Sinds 2013 is er een convenant gesloten tussen beide partijen en fungeert UvA als leerwerkbedrijf voor Pantar. Samen ontwikkelen zij leerwerktrajecten voor rond de honderd Pantar-medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. De medewerkers zijn in dienst bij Pantar of volgen een re-integratietraject via Pantar en doen werkervaring op binnen de UvA als onderdeel van het ontwikkeltraject wat hen voorbereidt op de arbeidsmarkt. Op dit moment werken er ongeveer 100 mensen bij de UvA vanuit Pantar.

Van fietscoach tot zaalbeheerder

De UvA biedt veel werkzaamheden die de Pantar-medewerkers goed liggen, zoals het schoonhouden van het terrein, het optreden als fietscoach en het klaarmaken van collegezalen. In hun werk bij de UvA worden zij intensief begeleid door Pantar en getraind op diverse werknemersvaardigheden en competenties zoals op tijd komen, het plannen van werk en het omgaan met collega’s. Een groot deel van de medewerkers stroomt hierna door naar een arbeidsplek dichter bij de reguliere arbeidsmarkt, gaat terug naar school of treedt in dienst bij een van de leveranciers van de UvA. Wil van Zijl, clusterhoofd Facility Services UvA: ‘Het bieden van werkervaringsplekken past goed bij ons als opleidingsinstituut. Wij zijn een mooie proeftuin te kijken of mensen het aankunnen om ze daarna door of uit te laten stromen. Het succes ligt in de persoonlijke matching en de begeleiding van Pantar. Het is zo mooi om te zien dat mensen trots zijn op hun werk. Wij hebben er enorm gemotiveerde werknemers bij gekregen die bergen werk verzetten.’

Bekijk de video met pantrymedewerker Emilia:

Werkervaringsplaatsen aan de UvA

Omdat er bij Pantar minder mensen beschikbaar komen vanuit de WSW die het werk kunnen uitvoeren (de sterkere mensen zijn ondertussen doorgestroomd of hebben hoger gekwalificeerd werk), gaat de UvA ook samenwerken met de Gemeente Amsterdam om vanuit de Gemeentelijke arbeidsparticipanten meer mensen te kunnen trekken die dezelfde kans krijgen om werkervaring op te doen en door te stromen. In deze samenwerking biedt de UvA ook werkplekken in de opstart voor andere bedrijven (de sociale werkkoepel van Amsterdam), om mensen op te leiden in een uitvraag die een ander bedrijf heeft. Denk bijvoorbeeld aan iemand die vergaderservice biedt, of mensen in een postkamer, chauffeurs of mensen die koffiemachines vullen, etc. Dat andere bedrijf kan de begeleiding niet goed verzorgen of wil de eerste opstartprobleempjes niet, dat kunnen ze dan uitbesteden aan de UvA. De UvA leidt de mensen op in beroepen die een ander bedrijf uitvraagt. In de tijd dat ze bij de UvA werken, tellen ze mee voor de banenpooltelling. Daar staat dan de garantie tegenover dat de personen na maximaal twee jaar doorstromen naar het bedrijf dat de uitvraag deed of, als het niet lukt, terugstromen maar met meer ervaring en dus meer kans op werk, naar de gemeente.

Lees ook: UvA en HvA en Pantar vieren verlenging samenwerking
Klik hier om de desktopversie van het SDG-Dashboard te bekijken
Lees hier alle #SDGuniversiteiten tweets

Interdisciplinair onderzoek op het gebied van arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht

AIAS-HSI is het enige interdisciplinaire instituut in Nederland op het terrein van arbeid. Het instituut herbergt in hoofdzaak juristen en sociologen, maar ook onderzoekers van enkele andere disciplines, zoals de economie en de geografie. Dat biedt unieke kansen voor monodisciplinair en interdisciplinair onderzoek.

AIAS-HSI heeft tot doel de coördinatie, implementatie en bevordering van interdisciplinair onderzoek in de praktijk van arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht. Het brengt in het onderzoek inzichten uit de sociale wetenschappen en de rechtsgeleerdheid samen. Om de multidisciplinaire doelstellingen in praktijk te brengen, initieert AIAS-HSI onderzoek en voert onderzoek uit.

Het onderzoek van AIAS-HSI richt zich steeds op de veranderingen die zich voordoen op het terrein van arbeid, vanuit een juridisch en een interdisciplinair perspectief, zowel in Nederland als internationaal. Door tal van ontwikkelingen – globalisering, Europeanisering, migratie, technologische ontwikkelingen (zoals digitalisering), flexibilisering, individualisering, etc. – veranderen de arbeidsmarkt en de organisatie van arbeid in onze samenleving. Dit roept de vraag op of het geordende arbeidsbestel en de bijbehorende arbeidsrechtelijke vormgeving die voornamelijk in de 20e eeuw tot stand zijn gekomen, in de 21e eeuw nog voldoen en gecontinueerd kunnen worden. Op welke wijze dienen de instituties rond arbeid en het (arbeids)recht te worden aangepast aan de veranderde omstandigheden? Welke beginselen zijn leidend bij een antwoord op deze vraag? Dat is de rode draad in het onderzoek van AIAS-HSI.

Lees meer: Onderzoek AIAS-HSI
Klik hier om de desktopversie van het SDG-Dashboard te bekijken
Lees hier alle #SDGuniversiteiten tweets
Scroll naar bovenzijde