Leven op het Land
Met rook van bosbranden ontbossing afgelopen vijftig jaar in kaart gebracht
Tot nu toe was er grote onzekerheid over de uitstoot veroorzaakt door bosbranden en ontbossing vanaf de jaren zestig tot de eeuwwisseling toen er betere gegevens van satellieten beschikbaar kwamen. VU-hydroloog Margreet van Marle ontwikkelde daarom een methode, waarmee ze tropische ontbossing en bosbranden in kaart bracht voor de afgelopen vijftig jaar, in zowel ruimte als tijd.

Indirect verliezen we veel natuur door verstedelijking
Verstedelijking zorgt voor weinig direct verlies van natuurgebieden, maar voor veel meer indirect verlies via verplaatsing van landbouwland. Dit blijkt uit onderzoek van VU-milieuwetenschapper Jasper van Vliet.

Rol illegale activiteiten op ontbossing beter in kaart te brengen
Hoogleraar Ruimtelijke omgevingsanalyse Peter Verburg van het Instituut voor Milieuvraagstukken schetst met collega’s van Arizona State University en de University van Alabama op basis van een nieuw conceptueel model hoe data over dit fenomeen verzameld kunnen worden en opgenomen in internationale modellen voor het kwantificeren van de gevolgen voor klimaatverandering en biodiversiteit. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Sustainability.

Poep van pinguïns zorgt voor verrijking van fauna op Antarctica
Onderzoekers van de VU hebben ontdekt dat op Antarctica stikstofrijke poep van kolonies pinguïns en zeeolifanten de bodem zo goed verrijkt dat het bijdraagt aan het creëren van biodiversiteit. De invloed van deze uitwerpselen, de footprint, kan zich meer dan een kilometer buiten de kolonie uitstrekken. En de voetafdruk wordt groter naarmate er meer pinguïns zijn. Het onderzoek, onder leiding van systeemecoloog Stef Bokhorst is gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.
