Veel ondersteuning van experts uit het veld

De projectorganisatie

Een projectorganisatie onder directe aansturing van het algemeen bestuur van Nederlandse universiteiten, met heel veel ondersteuning van experts uit het veld. Dat is de organisatie waarin programma-manager Robert van der Vooren de open access strategie neerzette, en daar zal de nieuwe programmamanager Wilma van Wezenbeek de komende twee jaar mee verder gaan.

Een effectieve onderhandelingsaanpak kun je organiseren door:

  1. een uniek onderhandelingsmodel,
  2. de politiek die meedoet,
  3. trouw te blijven aan je principes, en
  4. een onderhandelingsdelegatie met gewicht te kiezen.

 

Inspirerend voorbeeld

”Ik merk dat de organisatie van onze onderhandelingen een inspirerend voorbeeld
is voor buitenlandse universiteiten”, aldus Babs van den Bergh, directeur VSNU,
over haar collega’s binnen de EUA, een belangrijke Europese koepelvereniging van ruim 800 universiteiten. “Nederland is een klein land, met hecht samenwerkende universiteiten en een sterk bibliotheekconsortium. Dat gaf een goede uitgangspositie om ons idee succesvol te maken”, zegt Robert van der Vooren.

 

Iedereen is nodig voor 100% open access

“Dit zijn de jaren waar we het verschil gaan maken”, aldus Wilma van Wezenbeek, die de afgelopen jaren ook al meedraaide in het VSNU open access team. “Recent heb ik met mijn collega-directeur van de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam onze aanpak, bezien vanuit de bibliotheken, eens opgeschreven (zie preprint van artikel). We willen en moeten verder naar die 100% open access. En daar hebben
we iedereen hard bij nodig, de onderzoekers zelf, de managers van afdelingen die moeten beseffen hoe belangrijk open science en open access is. De medewerkers van universiteitsbibliotheken, ICT, personeelszaken, juridische ondersteuning bij
de instellingen. De collega’s bij Surfmarket en de instellingen waar we mee samenwerken in het bereiken van deze ambitie. En niet in de laatste plaats de uitgevende partijen.”

Robert van der Vooren

Wilma van Wezenbeek

Babs van den Bergh

 

Colofon

 

Dit is een uitgave van de VSNU. Meer informatie (nieuwsbrieven, factsheets en meer) kunt u vinden via www.vsnu.nl/openaccess.

Ontwerp en realisatie: Designwise

Beeldmateriaal: Shutterstock, portretfoto’s VSNU

 

Voorgaande open access e-zines: Meer impact met open access! en Nederland gidsland naar open access.

 

Maart 2018