Print
 
 

“Dit verhaal is bijna ongeloofwaardig”

17 december 2019

Vorige week maandag en dinsdag was ik met enkele collega’s van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT aanwezig op het congres “Strategies Beyond Borders” in Berlijn. Dit congres richt zich op strategische digitaliseringsvraagstukken. We waren daar op speciaal verzoek van Hochschulforum Digitaliesierung (een soort counterpart van SURF) om meer te vertellen over het Versnellingsplan en hoe we tot het idee zijn gekomen. Van die uitnodiging, maakten we natuurlijk graag gebruik.

 

Samen een team vormen
Met een deel van het programmateam en enkele aanvoerders en verbinders van verschillende zones reisden we af naar Berlijn. Doordat het Versnellingsplan een bottom up initiatief is, en de instellingen en zoneleden zelf een grote verantwoordelijkheid hebben, is het af en toe gek dat je de mensen die eraan werken zo weinig ziet. Het was daarom ontzettend leuk om met een deel van hen wat langer samen op te trekken. Dat betekende zondagavond bij aankomst al een gezamenlijk diner. Het leuke aan deze etentjes is dat je altijd een gemeenschappelijke deler hebt: “hoe gaan we komend jaar het onderwijs gezamenlijk nog beter maken?” Het zorgde in ieder geval voor goede discussies aan tafel, die soms alle kanten op gingen.


Ontzettend veel vragen
Op maandag was het tijd voor de eerste congresdag. Die begon pas om 11.00uur, waardoor we allen ’s ochtends nog even de tijd hadden om enkele laatste dingen af te handelen. Het congres startte met een welkomstwoord en een interessant praatje van de rector van de Fernuni Hagenin Duitsland. Het verhaal sloot volledig aan bij wat we doen in het Versnellingsplan: instellingen laten samenwerken om sneller onderwijsinnovatie te bereiken. Na de lunch was het tijd voor de verschillende presentaties en workshops. Samen met Jort Diekerhof (Vereniging Hogescholen) gaf ik een van de presentaties. We hadden ongeveer 20 minuten (veel te kort) om de presentatie te geven en vragen te beantwoorden. En die waren er veel. De aanwezigen wilden alle ins en outs weten van het plan en waren ontzettend nieuwsgierig. Na afloop van de presentatie kwam een van de aanwezigen naar me toe. Hij was zo onder de indruk van de manier waarop we het Versnellingsplan aanpakken en vond het verhaal bijna ongeloofwaardig. Het was erg interessant om te zien dat de manier waarop we werken binnen het Versnellingsplan bij anderen tot verbazing leidt, terwijl het voor mij vaak zo logisch is.


Ook de aanvoerders en verbinders van andere zones hadden goede presentaties en workshops gegeven. ’s Avonds sloten we af met een diner op congreslocatie met prachtig uitzicht over de stad en de Brandenburger Tor. Vervolgens zijn we als groep nog de kroeg ingedoken om gezamenlijk te vieren dat de eerste congresdag zo goed gegaan was. 


De tweede congresdag bestond weer uit een plenaire opening en enkele presentaties. Deze dag bestond voor mij vooral uit het luisteren naar sprekers uit andere landen en ideeën opdoen om mee terug te nemen naar Nederland. ’s Middags stapte we alweer in de trein terug naar Nederland, waarna ik dinsdagavond voldaan, maar ontzettend vermoeid lekker weer in mijn eigen bed stapte. 

Josephine Verstappen

Beleidsadviseur